spot_img

Despre “Secesiune vs. Uniune”, la Școala de Vară și Festivalul de Film Istoric Râșnov

În perioada 31 iulie – 9 august 2015, se va desfăşura la Râşnov a şaptea ediţie a Festivalului de Film Istoric. Pe toată perioada acestui eveniment, iniţiatorii festivalului – Primăria Râşnov şi Asociaţia Mioritics – vor organiza o şcoală de vară pentru studenţii şi masteranzii pasionaţi de istorie. Această activitate se realizează în colaborare cu revista de istorie Astra editată de Biblioteca Județeană din Brașov. Tema principală abordată în cadrul acestei Şcoli de Vară şi a Festivalului de Film Istoric va fi “Secesiune vs. Uniune”.

Lista lectorilor și a temelor de la această ediție:

Vineri, 31 iulie 2015

– prelegere introductivă Nicolae Pepene (director Muzeul de Istorie Brașov)

– prelegere Călin Hentea (scriitor), Despre istorie și propagandă – de la Tudor la Aferim

Sâmbătă, 1 august 2015

– prelegere cu Mihai Răzvan Ungureanu (Universitatea Bucureşti), Cât mai ţine Europa?

– prelegere cu Oana Popescu (analist la Global Focus), Disoluția Iugoslaviei

Duminică, 2 august 2015

– prelegere Marek Szczygieł (Ambasador Polonia), Pr.conf.dr. Constantin Necula (Facultatea de Teologie Ortodoxă “Andrei Şaguna” Sibiu), Papa Ioan Paul al II-lea

– prelegere Adrian Cioroianu (Ambasador UNESCO, Universitatea Bucureşti), Al Doilea Război Mondial – câștigători, ȋnvinși, victime, martori

Luni, 3 august 2015

– prelegere cu Cosmin Budeancă (director IICCMER), Amintirea lui Ceaușescu

– prelgere cu Laurenţiu Damian (Preşedintele UCIN, profesor UNATC), De la poveste la film documentar

Marți, 4 august 2015

– panel cu Iulian Chifu (professor, fost consilier prezidential), General Ion Costaș (fost ministru al apărării in Republica Moldova), Secesiuni in fostele state din URSS

– panel cu Dan Dungaciu (director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române), Vitalie Ciobanu (poet, scriitor, romancier, nuvelist, eseist, critic literar și publicist), Ce ne unește/desparte de Basarabia?

Miercuri, 5 august 2015

– prelegere cu Theodor Paleologu (eseist şi diplomat), The birth of a nation

– prelegere cu Marius Lazar (Universitatea Babes-Bolyai), Spre un nou Orient-Mijlociu? Fracturi identitare, conflicte și reconfigurarea ordinii geopolitice în regiune

Joi, 6 august 2015

– panel cu Jan Gabor (Ambasador Slovacia) & Sergiu Celac (Ambasador), Secesiuni în țările vest europene

– panel cu Sorin Ducaru (diplomat, Asistent al Secretarului General NATO pentru Riscuri de Securitate Emergente), General-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă (șef al Statului Major), Nuclear weapons: Who has what?

Vineri, 7 august 2015

– panel cu Sorin Mȋndruţescu (CEO Oracle), Dan Mihalache (consilier prezidential), Radu Negulescu (expert comunicare), Cum a schimbat tehnologia comunicarea?

– prelegere cu Dean Thompson (Charge d’Affaires al Ambasadei SUA), Războiul civil ȋn Statele Unite

Sâmbătă, 8 august 2015

– panel cu Vintilă Mihăilescu (psihosociolog, antropolog cultural), Dani Sandu (sociolog, Aspen Young Leader), Ce ne unește/desparte ȋn România?

– panel cu Liviu Tofan (Institutul Român pentru Istorie Recentă), Vintila Mihăilescu(psihosociolog, antropolog cultural), Cristian Teodorescu (scriitor), Cât Ceausescu a rămas ȋn noi?

Duminică, 9 august 2015

– panel Laura Ştefan (Expert Forum), De ce eu?

– prelegere Bedros Horasangian (scriitor), Exilul Armean în România

Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Istorie Recentă şi Fundaţia Calea Victoriei.

Detalii la www.ffir.ro/ro/scoala-de-vara.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508