Decizia CNSC obligă la modificarea documentației licitației de manuale

iul. 9th, 2015 | By | Category: Postcard

Uniunea Editorilor din România aduce la cunoştinţa opiniei publice că, prin decizia nr. 929/92C10 /759, 936 din 22.06.2015 referitoare la actuala licitaţie de manuale, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a solicitat eliminarea din documentaţie a condiţiilor de acceptabilitate a ofertelor din Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5559/22.11.2013, precum şi a tuturor prevederilor acestui ordin care contravin legislaţiei achiziţiilor publice. Totodată, CNSC a decis continuarea procedurii după efectuarea modificărilor şi publicarea acestora în SEAP, în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei.

Practic, decizia CNSC pune într-o situaţie dificilă autoritatea contractantă, deoarece aceasta este datoare să extindă aplicarea deciziei CNSC la toate loturile, chiar dacă solicitarea UER s-a făcut pe un singur lot.

Nici nu ne închipuim că, pentru a ataca prevederi generale din documentaţia de licitaţie, ar fi trebuit să depunem peste 100 de contestaţii, câte una pe fiecare lot. După cum nu ne imaginăm că CNEE poate continua licitaţia pentru celelalte loturi, cu o documentaţie dovedită ca fiind viciată şi care a fost invalidată chiar de CNSC.

Observând comentariile ministrului educaţiei, d-l Sorin Cîmpeanu, într-o emisiune TV, la recenta decizie a CNSC, trebuie să precizăm că CNSC n-a respins baremul de calitate, ci pragul eliminatoriu de preţ, de 43 puncte din 50, care poate duce la scoaterea din cursă a manualelor valoroase din punct de vedere al conţinutului, pe motivul că oferta lor de preţ este cu peste 14% mai mare decât cel mai mic preţ. Acesta este de fapt unul din punctele nevralgice ale documentaţiei, care încurajează dumpingul şi duce la manualul unic.

UER apreciază însă faptul că ministrul educaţiei doreşte o etapă de preselecţie a calităţii manualelor. Este ceea ce UER solicită de 15 ani, şi anume ca MECS să se ocupe doar de evaluarea de calitate a proiectelor de manuale. Iar continuarea procedurii nu ar trebui să fie o licitaţie propriu-zisă, ci o achiziţie descentralizată a manualelor de pe piaţa liberă, realizată de şcoli, pe baza unui buget alocat, a selecţiei făcută de cadrele didactice şi a unei protecţii sociale veritabilă pentru elevii din familiile cu posibilităţi financiare reduse, aşa cum este pretutindeni în Europa.

Pentru că a venit vorba despre selecţie, UER atrage atenţia CNEE să asigure tuturor cadrelor didactice conturi de acces la sistem, nu numai directorilor de şcoli, care pot influenţa decizia. De fapt, ministerul trebuie să respecte art.69 din Legea educaţiei nr.1/2011, care prevede următoarele: “Cadrele didactice selectează şi le recomandă elevilor, în baza libertăţii iniţiativei profesionale, acele manuale şcolare din lista celor aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care vor fi utilizate în procesul didactic.” Deducem de aici că nu este vorba de manuale deja achiziţionate de minister, ci de o listă a proiectelor aprobate pentru calitatea conţinutului. Iată încă un argument care oferă baza legală ca ministerul să renunţe la metoda păguboasă a licitaţiei prin SEAP, care a compromis un proiect important al reformei în educaţie.

Mihail Penescu,

Preşedinte UER

Număr de vizualizări :968


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro