Cristina Bogdan, câștigătoarea Bursei Gabriela Tudor 2015

iul. 20th, 2015 | By | Category: Eveniment

Bursa Gabriela Tudor 2015 a fost acordată Cristinei Bodgan și spațiului de rezidențe ODD, deschis recent la București. Cristina Bogan va primi bursa în valoare de 2000 Euro precum și consultanță gratuită pentru dezvoltarea programului de rezidențe ODD și implementarea programului ODD Theory in 2015/2016. Juriul, format din Cosmin Manolescu și Aurora Kiraly, a ales din 21 de dosare de candidatură depuse de persoane și organizații culturale din mai multe orașe din țară. Bursele “Gabriela Tudor” în management cultural lansate de Fundația Gabriela Tudor în 2009, îsi propun să păstreze vie memoria unuia dintre puținii manageri culturali vizionari pe care i-a avut România. Gabriela Tudor a fost manager cultural, impresar, consultant artistic, producător, expert & coach specializat în dezvoltare organizațională și, în ultima perioadă de viață, director al Programului Cultural Elvețian în România (1999 – 2008). Prin toate proiectele la care a contribuit sau pe care le-a inițiat, a avut a avut un rol esențial în dezvoltarea scenei artistice românești după 1990. La puțin timp după dispariția fulgerătoare a Gabrielei, Cosmin Manolescu & United Experts a creat prima bursă în management cultural din România destinată susținerii activității tinerilor manageri culturali din România.

La aflarea veștii, Cristina Bogdan a declarat “Sunt foarte fericită că Bursa Gabriela Tudor îmi va permite să susțin cel mai important proiect pe care l-am inițiat, spațiul cultural ODD în București. Am revenit în țară după mulți ani petrecuți în străinătate și faptul că primesc acest sprijin chiar la început îmi dă încredere și mă motivează să particip la crearea unei scene de artă originale și puternice. Sunt recunoscătoare pentru faptul că voi putea beneficia nu numai de un real ajutor financiar, dar și de îndrumări în management, de care am o reală nevoie pentru ca ODD să devină un model de sustenabilitate. Mulțumesc și vă doresc ca fundația să sprijine în continuare proiecte făcute cu pasiune! ”
Cristina Bogdan s-a născut în 1985 în București. Cristina este în prezent doctorandă în Teoria Artei la Université Paris 1 Sorbonne și lector în Artă Contemporană la London College of Communication și University for the Creative Arts Farnham. A absolvit Istoria Artei și Filozofia la Université Paris 1 Sorbonne și Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris. Este redactor online al Revistei ARTA (revistaarta.ro), care își propune să cartografieze arta contemporană românească, și contribuie texte de specialitate la jurnalul online Notes on Metamodernism. A curatoriat proiecte de artă independente în București (Atelier 35, Spațiul Platforma / Anexa MNAC), Paris (Galerie l’Age d’Or, Maison des Arts de Malakoff), Londra (Royal College of Art, Area 51) și Viena (Galerie Schleifmuehlgasse 12-14). In 2010 a fost rezidentă la Institutul Cultural Romîn de la Paris cu un proiect bazat pe cercetarea ei de master despre imaginea video în România, iar în 2013 a fost curator rezident în Bari, la invitația colectivului Vessel. Cristina a primit recent invitația de a deveni parte din proiectul ROCKFLUID (rockfluid.com), condus de artista și teoreticiana italiană Elena Cologni, care investighează noțiuni ca memoria, percepția și locul. Va avea prima intervenție în Walter Gropius House din Impington în mai 2015. În 2014, a fondat ODD (oddweb.org) cu Nomi Blum. Este directoarea și principala curatoare a inițiativei.
Bursa Gabriela Tudor în management cultural este oferită anual de Fundația Gabriela Tudor. Bursa din 2015 a fost oferită cu sprijinul financiar al Fundației Centrul Cultural European.

Număr de vizualizări :2009


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro