”Tangou pentru Lisandra”, în dezbatere la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

iul. 15th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 16 iulie 2015, de la ora 19, Librăia Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda lans[rii celui mai recent roman al scriitoarei franceze Hélène Grémillon, Tangou pentru Lisandra. La eveniment vor participa Mihaela Dedeoglu, Laura Grunberg, Elisabeta Lasconi, Andrei Crăciun și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. În partea a doua a evenimentului, publicul va asista la un moment de tangou oferit de Tango Tangent.

După răsunătorul succes internaţional reputat de Confidentul, romanul ei de debut din 2010, Hélène Grémillon publică în 2014 romanul Tangou pentru Lisandra (La garçonnière), „o nouă revelaţie“, apărut până în prezent în 15 ţări.

„Acest roman este inspirat de o poveste adevărată. Acţiunea se petrece în Argentina, la Buenos Aires. Suntem în august 1987, iarna. Anotimpurile sunt diferite. Oamenii, nu.“

O adevărată polifonie a părţii întunecate a sufletelor. În prim-plan, Vittorio Puig, un psihanalist acuzat de uciderea enigmaticei sale soţii, Lisandra, şi Eva Maria, o pacientă devastată de dispariţia fiicei sale, care întreprinde o anchetă personală pentru a proba nevinovăţia acestuia. În Argentina abia ieşită din dictatură şi puternic marcată de desaparecidos, miile de persoane eliminate de regimul generalului Videla, nevroze şi traume nebănuite, gelozii şi trădări, fapte de o infinită cruzime rămase nepedepsite revelează o galerie de personaje care sunt obligate să-şi scoată masca.

Scriitoarea franceză Hélène Grémillon s-a născut în 1977, la Poitiers. După studii de filologie şi istorie, se lansează în presă (lucrează pentru Le Figaro şi L’Avant-scène cinéma) şi în regia de scurtmetraj. În 2010 debutează cu romanul Confidentul(Le confident) – o poveste în care pasiunile şi întâmplările dramatice se înlănţuie pe fundalul tulbure al Franţei ameninţate şi apoi ocupate de nazişti –, în aceeaşi măsură un mare succes de public şi de critică. Cartea, tradusă până în prezent în 27 de ţări, a fost distinsă cu cinci premii importante în Franţa şi cu Euregio-Schüler-Literaturpreis (2013) în Germania.

În 2012, Hélène Grémillon îşi publică cel de-al doilea roman, Tangou pentru Lisandra (La garçonnière) care se bucură de acelaşi succes.

Tango Tangent este cea mai (atr)activă şcoală de tango argentinian din România, care, încă din 2006, de la înfiinţare, a iniţiat şi susţinut o campanie intensivă de promovare a tangoului argentinian în Bucureşti şi în toată ţară. Membrii fondatori Amalia şi Gilbert Iscu şi Daniel Măndiţă au început să predea tangou ca hobby, dar „aventura“ tangoului i-a făcut să ajungă să danseze pe scene româneşti şi internaţionale. Alături de Răzvan Mazilu şi Monica Petrică, spectacolul Un Tango mas se joacă cu casa închisă la Teatrul Odeon de peste zece ani. Mai multe informaţii pe www.tangotangent.ro.

Număr de vizualizări :1046


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro