”Mintea Zen, Mintea Începătorului”, de Shunryu Suzuki

iul. 20th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Herald a apărut volumul ”Mintea Zen, Mintea Începătorului”, de Shunryu Suzuki, în traducerea Marilenei Constantinescu. În cele patru decenii de la prima publicare, ”Zen Mind, Beginner`s Mind” a devenit una din marile cărți spirituale moderne, foarte iubită, recitită și recomandată ca fiind cea mai bună carte de introducere în doctrina Zen. Suzuki Roshi prezintă elementele de bază, de la detaliile posturii și respirației în zazen, până la percepția nondualității.

„Mintea Zen reprezintă una dintre acele expresii enigmatice folosite de maeștrii Zen pentru a vă face să deveniți conștienți de voi înșivă, de a merge dincolo de cuvinte, și de a vă face să vă întrebați ce înseamnă mintea și ființa voastră. Acesta este scopul tuturor învățăturilor Zen – a vă face să vă întrebați și să răspundeți la această întrebare prin intermediul celei mai profunde expresii a propriei voastre naturi. Practica minții Zen este mintea începătorului. Inocența primei întrebări – ce sunt eu? – este necesară pe tot parcursul practicii Zen. Mintea începătorului este goală, liberă de deprinderile expertului, este gata să accepte, să se îndoiască, să se deschidă în fața tuturor posibilităților. Este acel tip de minte care poate vedea lucrurile așa cum sunt, care  – pas cu pas și dintr-o străfulgerare – poate realiza natura originară a tuturor lucrurilor. Această practică a minții Zen se regăsește de-a lungul întregii cărți. În mod direct sau prin inferența, fiecare secțiune a cărții se referă la problema modalității de menținere a acestei atitudini în meditația voastră și în viața voastră. Aceasta este o modalitate antică de a da învățătură, ce folosește limbajul cel mai simplu și situațiile din viața de zi cu zi. Acest lucru înseamna că studentul trebuie să se învețe pe sine.” (Richard Baker)

Shunryu SUZUKI (1904-1971) a fost unul dintre cei mai influenți învățători spirituali ai secolului al douăzecilea și a fost numit, pe drept cuvânt, părintele fondator al meditației zen în America. Călugăr japonez de descendență Soto, Suzuki și-a transmis învățătura în Statele Unite din 1959 până la moartea sa. El este fondatorul Centrului Zen din San Francisco și al Centrului Tassajara Zen Mountain. El este, de asemenea, autorul lucrării Branching Streams Flow in the Darkness: Zen Talks on the Sandokai și subiectul biografiei Crooked Cucumber.

Număr de vizualizări :1522


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro