”Eroul cu o mie de chipuri”, de Joseph Cambell

iul. 24th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Herald a apărut, în premieră în România, traducerea volumului ”Eroul cu o mie de chipuri”, de Joseph Campbell. O carte care a influențat generații întregi, fie că vorbim de scriitori, cineaști, muzicieni sau pur și simplu de oameni aflați în căutarea unor răspunsuri importante legate de propria lor dezvoltare. Mari artiști ai secolului XX, precum Bob Dylan, George Lucas, Stanley Kubrick, Jim Morrisson etc. au afirmat fără ezitare că studiul lui Joseph Campbell i-a influentat decisiv în realizarea operelor lor.


Campbell ne arată în cartea sa că miturile, deși extrem de variate, au de fapt aceeași structură „genetică”. Denumind această structură Monomit, el ne-o explică amănunțit în ”Eroul cu o mie de chipuri”. Astfel, de-a lungul anilor, monomitul campbellian devine un reper atât pentru cei pasionați de mitologie, cât și pentru artiștii profesioniști aflați într-o permanentă căutare de inspirație. Prin această carte, considerată de mulți fundamentală pentru studiul mitologiei, Campbell își dezvoltă teoria conform căreia energia misterioasă din poveștile lumii se găsește în sufletele oamenilor, indiferent de rasa lor, de cultura lor, de statutul lor social sau intelectual. Oamenii care găsesc teme eroice pline de rezonanță în propria lor viață, în obiectivele lor, în visurile lor sunt conduși spre o singură esență psihică: aceea că viața spirituală și creativă a individului influențează lumea exterioară la fel cum lumea mitului influențează individul.

Joseph John Campbell (1904-1987) a fost un cercetător al miturilor și religiilor, scriitor și orator american, cel mai bine cunoscut pentru lucrările sale în domeniile mitologiei și religiei comparate. Opera sa este vastă, acoperind multe domenii ale experienței umane. Campbell consideră că toate miturile și povestirile epice sunt legate între ele în imaginarul uman și sunt manifestările culturale ale unei nevoi universale de a explica realitățile sociale, cosmologice și spirituale. Opera sa principală, ”Eroul cu o mie de chipuri”, apărută în 1949 și primită imediat cu entuziasm, a fost recunoscută, odată cu trecerea timpului, că o operă clasică. Filozofia sa este sintetizată în îndemnul: „Urmați-vă fericirea”.

Număr de vizualizări :1144


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro