”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” – programul săptămânii 20 – 26 iulie 2015

iul. 17th, 2015 | By | Category: Eveniment

”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului”,  proiectul ce lansează candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii intră într-o nouă etapă: Imaginarea Orașului. Cu această ocazie, s-a dat startul secțiunilor ”Vino alături de noi!” și ”Știri pe site-ul Bucuresti2021.ro”. În săptămâna 20 – 26 iulie 2015, continuă seria evenimentelor și acțiunilor ad-hoc la Hanul Gabroveni și din centru până spre periferii: se caută cei mai talentați fotografi ai Bucureștiului într-un concurs organizat alături de București Optimist, se va povesti despre cum este văzut orașul nostru prin ochii străinilor cu Dan C. Mihăilescu, Andreea Răsuceanu și Alina Pavelescu. AgențiadeCate.ro vă prezintă programul săptămânii 20 – 26 iulie 2015.

IMAGINARE | 15 iulie – 31 octombrie 2015

A treia parte a proiectului, intitulată Imaginarea Orașului, te invită să te implici direct la transformarea orașului. Cu fiecare pas pe care-l faci, cu fiecare vis, cu fiecare inițiativă reușită, conturezi orașul de mâine începând de azi. Procesul de candidatură implică o perioadă lungă de timp, eforturi, transformări. Însă pentru asta  orașul are nevoie de implicarea ta. Alătură-te #Bucuresti2021 și hai să conturăm, pas cu pas, Bucureștiul pe care ni-l dorim!

La Hanul Gabroveni

22 iulie — Intersecțiile de miercuri

Hanul Gabroveni este gazda unor transmisiuni live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.

Mai multe activități vor fi anunțate pe site și în social media, iar la info point-ul de la Hanul Gabroveni, echipa noastră îți va explica cum poți participa la cartografierea afectivă a trecutului, prezentului și viitorului orașului, care continuă pe parcursul întregii veri. Împreună desenăm Bucureștiul!

De la Memoria și Explorarea la Imaginarea Orașului în anul 2021

București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este proiectul ce lansează oficial candidatura independentă a orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Gândit sub forma unei trilogii, programul pune Bucureștiul sub microscop, transformându-l atât în cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar locuitorii lui generatori de conținut. Dacă între 18 martie – 15 mai, de-a lungul etapei Memoria Orașului, locuitorii au contribuit cu propriile mărturii și istorii subiective la maparea hărții cognitiv-afective a Bucureștiului, a doua parte, Explorarea Orașului, ce se încheie pe 15 iulie, este o invitație deschisă la descoperirea unui București plin de viață, ale cărui rotițe sunt puse în mișcare de un caleidoscop de evenimente și inițative diverse.

Această etapă va fi continuată de partea a treia a proiectului, intitulată Imaginarea Orașului, care se va desfășura între 15 iulie și 31 octombrie. Modul în care Bucureștiul se transformă zi de zi depinde de tine mai mult decât crezi. Cu fiecare pas pe care-l faci, cu fiecare inițiativă reușită, conturezi orașul de mâine începând de azi. Titlul de Capitală Culturală Europeană este mai mult decât o denumire pretențioasă, un premiu de merit sau un festival cultural. Această candidatură are în primul rând nevoie de sprijinul tău. Alătură-te #Bucuresti2021 și vino să conturăm, pas cu pas, Bucureștiul realist din viitor!

Newsletter săptămâna 18 | 20 – 26 iulie 2015

14 – 30 iulie 2015

Concurs de fotografie Bucureștiul Meu

București Optimist e alături de București 2021 în procesul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Împreună, în perioada 14-30 iulie căutăm cei mai buni fotografi necunoscuți ai orașului. Te provocăm să ne trimiți cele mai bune 3 fotografii care surprind Bucureștiul exact așa cum îl vezi și simți tu!

Căutăm acele fotografii care ți-au spus ceva încă din momentul în care ai apăsat pe buton. Cele la care te-ai minunat și mai tare când le-ai descărcat în calculator. A venit momentul să le scoți în lume.

Arată-ne cum se vede orașul prin ochii tăi! Când ai fotografiile gata, trimite-ni-le prin wetransfer într-un e-mail cu subiectul Bucureștiul meu la concurs@bucuresti2021.ro și postează-le în social media cu hashtag-urile #bucuresti2021 și #bucurestiulmeu.

Cele mai bune fotografii vor fi premiate. Cristian Vasile aka Igu va juriza toate înscrierile și va decide un top 3. Câștigătorul premiului I va pleca acasă cu o cameră video MIO. Premiile II și III vor consta în câte un print mare, numai bun de agățat pe peretele din sufragerie. În plus, selecția va fi explicată în detaliu, așa că vei avea șansa să afli și câteva ponturi profesioniste.

Toate înscrierile eligibile vor fi prezentate în timp real într-o expoziție colectivă la parterul Hanului Gabroveni și vor fi urcate în aplicația București. Album de familie (albumdefamilie.bucuresti2021.ro/  ), ce surprinde Bucureștiul de-a lungul timpului, sub toate aspectele sale.

Miercuri 22 iulie | ora 19:00 | Hanul Gabroveni

Intersecțiile de miercuri

„Cum se vede orașul prin ochii străinului. Bucureștiul lui Paul Morand”

Dezbatere în jurul cărții București, de Paul Morand (editura Humanitas, 2015, traducere: Emanoil Marcu).

Invitați: Dan C. Mihăilescu, Andreea Răsuceanu și Alina Pavelescu.

Moderator: Svetlana Cârstean

Cartea lui Paul Morand, publicată în 1935, ne dezvăluie, uneori în mod flatant, alteori dimpotrivă, un București familiar chiar și nouă, celor din 2015, surprins în ceea ce are el etern și mereu recognoscibil.

„Nu poți traduce vorbele, căci nu evocă aceleași imagini. Primăvara noastră, în Franța, cel mai timid anotimp al anului, începe sub zăpadă și sfârșește sub apă; lungă cum e și tinerețea noastră, durează patru luni. Frühling e deșteparea veselă cântată de Europa germanică. Primăvara românească e o trezire violentă din amorțeala hibernală: explodează ca un obuz. La București, ieși din casă în prima zi frumoasă, cu muguri abia iviți, iar seara, la întoarcere, totul e înfrunzit. Toate animalele așteaptă pui; cățelele fără stăpân se duc să fete în case părăsite, iar sturionii plini de icre urcă greoi pe Dunăre. În băcănii, prețul caviarului scade cu o treime. Ursul iese din bârlog împleticindu-se, iar florile din livezile de pruni colorează în roz primele costișe de munte. (…) Primăvara e numai vestirea, scurtă ca un cântat de cocoș, a verii, a grâului secerat încă din iunie, a florilor din Cișmigiu și din parcul Carol, flori românești, fără moarte, care se cațără oriunde și rezistă la orice, la colbul sufocant și soarele torid. Ferestrele cu geamuri duble se deschid. După târgul Moșilor și parada militară de 10 mai, Bucureștiul apare în toată splendoarea. Plăcerea și verdeața sunt șarmul lui diabolic.”

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Număr de vizualizări :987


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro