spot_img

“Focuri pe colnic / Fuegos por el otero”, de Constantin Pădureanu

La Editura “Aius Printed”, din Craiova, a apărut volumul de versuri “Focuri pe colnic/ Fuegos por el otero”, de Constantin Pădureanu, ediție bilingvă română și spaniolă (semnată de Geo Constantinescu și revizuită de Edgar Alvarez-Norena Cueva).

Constantin Pădureanu a debutat în revista Ramuri, în 1986, cu povestirea ”Fântâna”. A fost ajutat de Mircea Ciobanu să debuteze, în 1986, la Editura Cartea Românească. A scris şi publicat 13  volume de povestiri şi nuvele, romane, versuri, interviuri şi însemnări de călătorie din Israel şi Grecia (Muntele Athos).

“Inefabilul oltenesc se fundamentează pe cuvânt, mai exact pe un mesaj care integrează deopotrivă tragicul şi comicul,veselia şi amărăciunea, care împreună problematizează conştiinţa vocaţiei şi responsabilitatea scriiturii, fără să apese prea mult pe distincţiile regionale, fără să conceptualizeze „oltenismul”, care rămâne o valoare imprescriptibilă.

Lo inefable “oltenio” se funda en la palabra, más exactamente en un mensaje que integra a la vez lo trágico y lo cómico, la alegría y la amargura, y que juntos cuestionan la conciencia de la vocación y la responsabilidad de la escritura, sin incidir demasiado en las distinciones regionales, sin que se conceptualice el “oltenismo”, que queda presente como un valor imprescindible.”- Aureliu  GOCI

“Cât despre lumea trecută-n literă de carte, căreia Constantin Pădureanu îi poate percepe oricând rangul de biograf aplecat atent la tot și la toate ce vin din ea, complexitatea, varietatea, originalitatea, puritatea, naturalețea și veșnicia pe care le duce cu ea în timp o impune ca unică în peisajul scriiturilor ce pot fi întâlnite până acum în rafturile unei biblioteci sau ale unei librării…„Focuri pe colnic” se rețin prin sinceritatea scriiturii, prin siguranța scrierii, prin puritatea sentimentelor și trăirilor,impunând un nume – Constantin Pădureanu.

De acuerdo a ese mundo pasado a la letra del libro, un mundo que a Constantin Pădureanu le puede otorgar cuando quiera el rango de biógrafo, inclinado atentamente sobre todas y cada una de las cosas que proceden de él, es decir, la complejidad, la variedad, la originalidad, la pureza, la naturaleza y la eternidad que lleva consigo a día de hoy, y que lo convierten en único en el paisaje de los escritos que pueden ser encontrados hasta ahora en los estantes de una biblioteca o de una librería. “Fuegos por el otero” se impone, por la sinceridad  de su escritura, por la certeza de sus palabras, por la pureza de los sentimientos y de las vivencias, con un nombre propio – Constantin Pădureanu.”- Dan  ROTARU

“Spectacolul vieţii, fie şi deghizat liric, presupune, se ştie,epicizare, limbuţie anecdotistă, suculenţă şi, desigur, emoţie estetică. Ceea ce placheta lui Constantin Pădureanu, coborând într-un localism fabulos, oferă din plin, făcându-ne părtaşi la întâmplările (ciudate) din Rudarii Olteniei, aducând  în scenă personaje de ţinut minte.

El espectáculo de la vida, aunque sea disfrazado líricamente, supone, como se sabe, la narración, la expression anecdótica, el sabor y, por supuesto, la emoción estética. Lo que hace la obra de Constantin Pădureanu, descendiendo de un localismo fabuloso, es ofrecer plenamente el hacernos copartícipes de los acontecimientos (extraños) de Rudarii Olteniei, llevando al escenario personajes dignos del recuerdo.”- Adrian  Dinu  RACHIERU

“Focurile de pe colnicele vieții celor din Rudarii Olteniei, viață al cărei cronicar literar își propune să fie Constantin Pădureanu, n-au pretenția să emane lumină, ci căldură, ceea ce nu este nici simplu, nici puțin. Acolo unde este căldură, e vorba, cel mai adesea, de dragoste. Liliachiul, culoarea dominantă a cărții de față, este, se poate spune, culoarea dragostei.

Los fuegos de los oteros de la vida de los habitantes de Rudarii Olteniei, vida cuyo cronista literario propone ser Constantin Pădureanu no tienen la pretensión de emanar luz, sino ternura, lo que no es ni simple ni poca cosa. Allí, donde hay ternura, se trata,la mayoría de las veces, del amor. El color lila, el color dominante del presente libro, es, o se puede  llamar, el color del amor. “- Ștefan  MITROI

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508