spot_img

Programul evenimentelor proiectului ”Explorarea Orașului”

Proiectul  ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 și este structurat sub forma unei trilogii, în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar locuitorii lui generatori de conținut. Lansarea oficială a avut loc pe 26 martie 2015, la Hanul Gabroveni.

EXPLORARE | 15 mai – 15 iulie 2015

A doua parte a proiectului, intitulată Explorarea Orașului, te ajută să descoperi un București plin de viață, divers și surprinzător. În cadrul Explorării Orașului te invităm să treci peste învelișul gri al Capitalei și să-i răstălmăcești labirintul urban. Ai de ales dintr-un caleidoscop de evenimente găzduite de Hanul Gabroveni, Centrul Cultural European al Capitalei, cât și evenimente partenere și acțiuni punctuale ce se vor desfășura de-a lungul și de-a latul Bucureștiului. Împreună desenăm Bucureștiul!

Calendar de evenimente

De la Piața Universității spre cartiere, orașul trăiește într-un fel aparte — vibrant, creativ, dual, anacronic. În fiecare săptămână, personalități culturale și oameni obișnuiți trasează repere culturale locale în cadrul Intersecțiilor de Miercuri, de la 19:00 la Hanul Gabroveni, iar atelierele de educație urbană abordează pe înțelesul celor mici teme care-i preocupă pe oamenii mari, de la comunități urbane la spațiul public, de la aportul cultural al noii generații la rolul periferiilor, de la magia Bucureștiului secret la posibilitatea de a ne dezvolta potențialul creativ și de a deveni un oraș verde. Bucureștiul oferă surse de inspirație pe care adesea le trecem cu vederea. Așadar, de-a lungul verii îți propunem să descoperi o serie de evenimente:

Trasee urbane

Îl știi, dar nu îl cunoști, și este timpul ca acest lucru să se schimbe — Bucureștiul te invită să pătrunzi dincolo de învelișul său cotidian. Fii turist în propriul tău oraș!

Vino la Info Point-ul de la Hanul Gabroveni și înscrie-te la tururile gratuite organizate în perioada 15 iunie – 15 iulie 2015 de către asociațiile a.r.c.e.n., Bucureștiul meu drag, Make a Point și Zeppelin, care susțin candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Hai să îți redescoperi orașul la pas, explorându-l așa cum nu ai mai făcut-o până acum!

Caravana mobilă

12 – 14 iunie 2015 – Street Delivery

16 – 21 iunie 2015 –  Urban Fest

19 – 28 iunie 2015 – Bucharest Music & Film Festival

1 – 5 iulie 2015 – Bucharest Jazz Festival

La Hanul Gabroveni

10, 17, 24 iunie / 1, 8, 15 iulie 2015— Intersecțiile de miercuri

24 – 28 iunie  2015— Atelier de dans și explorare urbană cu Cosmin Manolescu

30 iunie – 5 iulie 2015— Bucharest Jazz Festival — evenimente conexe

3 – 15 iulie 2015— Expoziție Ion Bârlădeanu & Carmen Vidu

Gabroveni este gazda unor transmisiuni live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.

Săptămâna 12 | 8-14 iunie 2015

Luni 8 iunie 2015 | orele: 17:00-19:00

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Machetă cu repere, cartierul Drumul Taberei

În cadrul atelierului, elevii Școlii Generale 197 din sectorul 6 vor produce o machetă pop-up cu repere din oraș alese de ei. Clădiri, locuri pe care le frecventează, dar și întămplări sau experiențe care le-au atras atenția prind contur în acest proiect colectiv. Macheta va fi inclusă în expoziția finală de la Hanul Gabroveni ce recrează harta Bucureștiului, așa cum este el văzut de generația următoare.

Miercuri 10 iunie 2015 | orele: 10:00-12:00

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Expediție, cartierul Titan

La acest atelier, desfășurat în sectorul 3 din București, vor lua parte elevii de la Școala Generală nr. 88. Împreună cu ei vom identifica aspecte importante în fotografie, precum lumina, încadrarea, sau subiectul. Apoi grupul se va împărţi în trei echipe, care vor primi o temă de urmărit în timp ce explorează cartierul în care se găsește școala lor. În plus, fiecare participant va realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate în urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte din acestea urmând să fie incluse în expoziția Explorarea Orașului.

Miercuri 10 iunie 2015| orele: 19:00-21:00

Intersecțiile de miercuri

Invitat: Andreea Răsuceanu

Conferința Orașul și literatura. Câteva imagini ale Bucureștiului în proza contemporană românească

Două imagini ale orașului polarizează proza contemporană: un București trăit și unul reconstituit. Unul familiar și cititorului de astăzi, prin intermediul experienței directe, altul cunoscut din cărți și recreat pe teritoriile imaginației. Dar cât e adevăr și cât ficțiune, cât subiectivitate, predeterminare culturală, element emoțional, și cât obiectivitate în modul în care se construiește peisajul bucureștean în literatură?

Imaginea pe care o avem despre trecutul unui oraș, sau despre oraș în trecut, e în primul rând rezultatul textelor pe care le citim despre el. Și nicăieri viața orașului nu pulsează mai tare decât în literatură. Dar ceea ce memoria noastră istorică înregistrează și configurează drept imagine a acestuia este oare și adevărata față a orașului?

Andreea Răsuceanu este doctor în filologie al Universității din București, cu lucrarea Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate (2009). Scriitor și critic literar, a publicat cronici, interviuri, articole de specialitate în publicații precum Viața Românească, România literară, Observator cultural, Bucureștiul Cultural, Idei în dialog și Convorbiri literare, printre altele. Este autoarea a două cărți despre universul și Bucureștiul lui Mircea Eliade, documentate în cadrul programului Vers une géographie littéraire în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3  între 2010-2013. A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România şi la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima.

Vineri 12 iunie 2015 | orele: 9:30-11:30 și 14:30-16:30

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Machetă cu repere, cartierele Titan și Rahova

La sfârșitul acestei săptămâni este rândul elevilor Școlii Generale 88 din sectorul 3 să construiască propria machetă cu repere din oraș. Locurile alese de ei recrează cartierul Titan, cu clădiri, spații pe care le frecventează singuri sau cu parinții, dar și cu întămplări sau peripeții care le sunt dragi. În după-amiaza aceleiași zile, începând cu ora 14:30, se alătură proiectului și elevii Școlii generale 127, din sectorul 5. Machetele lor vor fi incluse în expoziția finală ce a început să prindă contur la Hanul Gabroveni, care recrează harta Bucureștiului, așa cum este ea văzută de generația următoare.

Asociaţia Komunitas este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 de un grup de tineri cercetători sociologi și antropologi, având la bază conceptul de ştiinţe sociale și educaționale aplicate. Proiectele lor se bazează pe un demers coerent de acţiune socială şi îşi propun să iasă din cadrul strâmt în care se manifestă de obicei ştiinţele sociale în România, punând accent pe dimensiunea aplicată a acestora, în paralel cu facilitarea înţelegerii anumitor noţiuni şi mecanisme sociale în rândurile tinerilor și ale publicului larg.

studioBASAR a fost înfiinţat în 2006 de către Alex Axinte şi Cristi Borcan și funcționează atât ca un studio de arhitectură, cât şi ca o echipă Search-and-Rescue, ce acţionează ca agent de observaţie şi intervenţie urbană.

Evenimente de weekend

Vineri – duminică, 12-14 iunie 2015 | Street Delivery X

Street Delivery este prototipul unui micro-univers urban, strada valorificată ca bun public, așa cum ar trebui ea să fie. Un eveniment responsabil care își responsabilizează participanții, o platformă pentru ideile care contribuie la un oraș mai prietenos. Cu ocazia celei de-a zecea ediții, întreg evenimentul este regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă orașul.

Reducerea producției de deșeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spațiilor verzi, alternative de transport, reducerea emisiilor de noxe și a nivelului de praf — încep pe o stradă și continuă în tot orașul. La aniversarea sa de 10 ani, Street Delivery îți propune o mutație reală în felul în care privim orașul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluții pentru diminuarea efectelor lor asupra mediului și oamenilor.

Pentru informații legate de program, accesați site-ul și pagina de facebook ale evenimentului.

(www.streetdelivery.ro/bucuresti și www.facebook.com/StreetDelivery)

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” este gratuit.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508