spot_img

Pianistul Matei Șerban Rogoz, la ICR Paris

Marți, 2 iunie  și  joi, 4 iunie 2015, ICR Paris a fost organizatorul și gazda a două evenimente culturale de excepție, al caror protagonist a fost pianistul, profesorul și doctorul în muzică român, Matei Șerban Rogoz.

Primul eveniment a avut loc în ziua de 2 iunie 2015, la Sala Bizantină a Palatului de Béhague, reședința ambasadorului Romaniei în Franța, de la ora 19.00. Pianistul Matei Șerban Rogoz a susținut în fața unui public numeros un recital de excepție, cu participarea unui public meloman foarte numeros, dar și a unor ziariști și cronicari muzicali din capitala Franței, precum și a unor reprezentanți din partea corpului diplomatic ai României, Argentinei și Georgiei. Au fost interpretate piesele muzicale ale unor creatori ca Enescu, Beethoven și Liszt, alăturarea, într-un singur recital, a acestor creații muzicale avand ca scop principal evidențierea unor linii componistice comune, dar și a forței creatoare ale celor trei genii  muzicale. Forta interpretativă a lui Matei Rogoz a încantat publicul, timp de aproape două ore, iar recitalul a stârnit ropote de aplauze. Publicul a ovaționat, la final, minute în șir, cerându-i insistent pianistului să revină la pian. După concert, un grup de circa treizeci-patruzeci de spectatori prezenți la recital, l-a așteptat pe pianist în curtea interioară a ambasadei. Pianistul a dialogat cu aceștia mai bine de o oră.

Matei Șerban Rogoz este, deja, un artist cunoscut în Franța și în România. Recitalurile sale pe diversele scene ale lumii s-au bucurat de săli pline și de cronici foarte favorabile. Este un artist român tânar, născut în București, în 1973. Rogoz a absolvit Liceul de Muzica “Dinu Lipatti” la clasa prof. dr. Ligia Pop si U.N.M.B., la clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin. Începând cu anul 1997, Matei Șerban Rogoz a urmat mai multe cursuri de perfecționare, la Școala Normală de Muzică din Paris cu Françoise Thinat, la “Mozarteum” din Salzburg, cu pianistul Boris Bloch. A susținut numeroase recitaluri în Bucuresti, Viena, Paris, precum și în alte orașe din Franța.În anul 2001 a organizat un concert “George Enescu” la Fundația Statelor Unite de la Paris, participând ca solist și acompaniator. În anul 2002, în colaborare cu I.C.R. Paris, a organizat la Ambasada României din Franța două concerte dedicate creației enesciene, concerte filmate și ulterior difuzate de catre postul TVR Cultural. Cu ocazia a 50 de ani de la moartea compozitorului, a colaborat din nou cu I.C.R. pentru organizarea unui concert “George Enescu“. Recent, a concertat la Viena, la invitația Institutului Cultural Român.

Joi, 4 iunie 2015, de la orele 18.30, la sediul ICR Paris din 1, rue de l’Exposition, Matei Șerban Rogoz a prezentat publicului prezent teza sa de doctorat intitulată “Sonata pentru pian în secolele XVIII şi XIX. Aspecte stilistice şi interpretative”. Doctorul in muzică a facut, de data aceasta, dovada măiestriei sale didactice, îmbinând expunerea cu dialogul, prin intermediul exemplificarilor audio-video. Sonata a devenit, pentru spectatorii prezenti, nu numai o simpla compozitie muzicală, cunoscuta, pentru unul sau două instrumente, ci și o forma artistică, care, prin structură, tonalitate și ritm, se completează într-o succesiune logică și unitară. Muzica explicată melomanilor prezenți de către doctorul în muzică Matei Rogoz a stârnit – și de această dată- aplauzele spectatorilor prezenți. Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Proiectul propus de ICR Paris a fost menit să consolideze prezența artiștilor români în Franța, să prezinte publicului român din diaspora și celui francez din capitala Franței un solist de mare anvergură, a cărui măiestrie interpretativă este foarte apreciată pe șcenele lumii.

ICR Paris, fidel strategiei culturale promovate de instituțiile diplomației culturale românești, a dorit, totodată,  să contribuie la afirmarea și asumarea publică a spiritului creativ al eminentului muzician de origine română, George Enescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508