Angela Baciu lansează ”Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”, la Cărturești Verona

iun. 3rd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 19 iunie 2015, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona, Bucureşti,  poeta şi publicista Angela Baciu lansează cartea de interviuri  ”Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”, Editura Junimea (Iași). Invitaţi: Nora Iuga, Valeriu Mircea Popa, Octavian Soviany, Mihail Gălățanu și directorul Editurii Junimea- Lucian Vasiliu.

Angela Baciu este poet, publicist, jurnalist şi promotor cultural. Turneul de promovare a cărţii de interviuri, publicată la editura Junimea, a început pe 14 martie 2015 la Târgul de Carte “Librex” autoarea întâlnindu-se cu cititorii la Iaşi, Piatra Neamţ, Chişinău, Galaţi, Brăila, Bârlad, Câmpina, Ploieşti, Constanţa, Mamaia, Buşteni, Târgul de Carte “Bookfest” Bucureşti.

Cartea va fi lansată şi la Zilele Eminescu 13/15 iunie 2015 Botoşani, la Suceava, Craiova, s.a.

Angela Baciu este membru în Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. Reprezentant zonal, autor a 16 cărţi de poezie, publicistică şi literatură pentru copii şi două cărţi în curs de apariţie.

În anul 2011 Revista Avantaje a numit-o “Femeia Anului” pentru implicare în proiecte sociale şi caritabile.

Foto coperta carte interviuri: Adrian Mociulschi

Afiş: Adquest Image

Eveniment organizat sub egida U.S.R, Filiala Iaşi.

***

”Sunt onorată să mă întâlnesc cu cititorii mei din Bucureşti la Librăria “Cărtureşti Verona”, un loc atât de drag mie, spaţiul în care mă voi întâlni cu toţi prietenii mei reali şi virtuali, vom bea o cafea împreună şi vom povesti despre scriitori şi fabuloasele lor poveşti de viaţă” (Angela Baciu)

De ce să citiţi această carte de interviuri?!

* „Angela Baciu scrie cu farmec despre oamenii care dau măreţie creaţiei româneşti, prin faptul că viaţa şi supliciile lor devin poveşti ce aşază literatura română în universalitatea culturii. Drumul de la viaţă la literatură, şi reciproc, e prilej de dialoguri şi de revelaţii. Prin celebrele sale Dialoguri, Angela Baciu e unul din cei mai buni cronicari ai vremurilor noastre.” (Angela Furtună)

* “Angela Baciu a ajuns târziu la maturitate poetică (o spun eu, care n-am ajuns la maturitate decât târziu sau, cine ştie, poate n-am ajuns chiar deloc). La început, scria cu sensibilitatea – şi atât. Era o poetă a ingenuităţii.

A trebuit să treacă prin multe, prin încercări destinale, prin oameni, prin Nora Iuga, prin Radu G. Ţeposu, Cezar Ivănescu etc. Toate acestea au înţelepţit-o. Astfel se face că a început să se exprime cu mai mare coerentă după borna 40 a existenţei sale. Mă bucur că am avut răbdare şi am aşteptat-o. Într-un fel, ea o evocă şi o repetă pe Nora Iuga, a cărei afirmare a sporit o dată cu trecerea anilor. Angela Baciu abia de acum începe să spună ce are de spus.

Este un om minunat, o femeie minunată…

Este prizoniera acestui paradox, fiindcă este un personaj literar cu evoluţie, iar nu static. Viaţa nu a fost foarte generoasă cu ea. Harul, însă, da. Şi ea face, acum, drumul de la o poetă obişnuită, simplă, „oarecare”, la una căreia i s-a îngăduit accesul către esenţe. Şi nu sunt multe persoane, pe lume, binecuvântate cu o asemenea şansă.” (Mihail Gălăţanu)

* “Cinste autoarei acestor convorbiri, pentru că, prin străduinţa ei, cititorii ne pot vedea aşa cum suntem , nu cum am vrea să fim…” (Adrian Popescu)

* “Cât despre domnia ta, Angela Baciu, dincolo de harul poetic, cred că ai vocaţia dialogului, iar cele trei volume de interviuri cu personalităţi din toate generaţiile şi de toate tendinţele, pe care ni le dăruieşti cu trudă şi generozitate, se arată a fi şi o istorie vie a vieţii noastre literare din ultimele două decenii.

Ceea ce nu-i puţin lucru.” (Thedor Codreanu)

***

De ce am scris această carte?

Întotdeauna am fost fascinată de omul-scriitor, de poetul-călător-fără-vârstă, de mâna poetului, de toate “secretele” dintr-un laborator de creaţie. Când şi unde se naşte scriitorul? de ce şi pentru cine scrie? îşi cunoaşte publicul? ce aşteptări are de la critici? sunt citite cărţile? ce înseamnă poezia? de ce e singur poetul? ce îl inspiră pe scriitor? poeţii sunt timizi? pot deveni scriitorii personajele-din-carte? e sărac artistul? când mor unde ajung poeţii?…întrebări unele cu răspuns, altele fără…

Am început această nouă carte de interviuri DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURĂ GROZAVĂ (publicată la editura Junimea din Iaşi) promiţându-mi mie şi cititorului că nu voi renunţă la dialog, la dorinţa de a-l cunoaşte pe artist aşa cum e el. Şi atunci mi-a venit ideea să-i transform pe interlocutorii mei în “personaje de poveste” – o poveste despre vieţi de domni şi doamne, despre scriitori din diferite generaţii, pe care îi leagă ceva preţios: prietenia literară şi cuvântul scris.

Va veţi întâlni cu Norman Manea, Nora Iuga, Constantin Abăluţă, Ana Blandiana, Leo Butnaru, Adrian Alui Gheorghe, Angela Furtună, Lucian Vasiliu, Liviu Antonesei, Mihail Gălăţanu, Horia Gârbea s.a. (şi nu va spun mai mulţi autori să fiţi curioşi să citiţi cartea!).

Am folosit interviul-portret/interviul de personalitate, care rezidă în faptul că se urmăreşte povestea unei vieţi, sau a unei cariere, pe scurt, a personalităţii celui intervievat. Din dorinţa de a-l cunoaşte mai uşor pe cel intervievat, de a află lucruri mai puţin ştiute atât din viaţă scriitoricească a acestuia, cât şi din cea personală.

Cartea poate fi şi o poveste-experiment, poveste-joacă despre cum poţi să-l descoperi pe celălalt ascultăndu-l răbdător într-un fotoliu, privindu-i mişcările, siguranţă paşilor din propria casă, sau cum este privit de ceilalţi pe stradă, câte cuburi de zahăr pune într-o cafea, sau cum se descurcă stângăcii într-o lume de dreptaci. Jurnalistul şi scriitorul, faţă în faţă. Intervievator şi intervievat. Fiecare îl cunoaşte pe celălalt şi, pornind de la ideea prieteniei literare, se ajunge la descoperirea omului, artistului şi chiar a literaturii. Un univers cultural în câteva zeci de minute. Clipe magice, trăite live, deopotrivă cu cititorul. Toţi trei descoperim împreună cum se apropie oamenii prin dialog şi cuvânt, mărturisiri şi trăiri semnificative.

O poveste-călătorie despre împliniri, credinţe, călătorii, mari iubiri şi dezamăgiri, despre cine poate primi Premiul Nobel, despre debuturi, amintiri din tinereţe şi spaime la bătrâneţe, repere în literatură, despre întâmplări uitate şi dialoguri cu cei plecaţi la îngeri, imaginate poate, despre nelinişti, melancolii …despre…ei, despre multe.

Constat că şi această este o carte încă neterminată, pentru că, se pare, artă conversaţiei naşte mereu dorinţa de a mai vorbi, de a mai întoarce o filă…după un dialog început timid în faţă unei ceşti de cafele vine altul, şi apoi altul…

Urmează amintirile, povestirile mele despre scriitorii pe care i-am cunoscut…

Ei, da. Amintirile vin de-a valma. Oameni şi poveştile lor. Oameni şi destine.

Dar, despre toate acestea, în următoarea mea carte…(Angela Baciu)

Număr de vizualizări :1567


One Comment to “Angela Baciu lansează ”Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”, la Cărturești Verona”

  1. livia spune:

    Felicitări!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro