”Vedute Europene. Capitolul I. Impresii din metroul parizian”, de Raluca Ilaria Demetrescu

iun. 11th, 2015 | By | Category: Postcard

Vineri, 12 iunie 2015, de la ora 19.00, la ALERT studio (Pink Code) din București va avea loc deschiderea expoziției ”Vedute Europene. Capitolul I. Impresii din metroul parizian”, de Raluca Ilaria Demetrescu . Expoziția poate fi vizitată în perioada 12  – 30 iunie 2015, prin programare.


”Ce poate fi mai fără sens decât o perspectivă spartă, greșită adesea, mai lipsit de orice conotație politică, socială, emoțională (vai, atât de contemporan!) decât niște linii de fugă necolorate? Lumina, dacă traversează o prismă, o zonă încărcată de umiditate se colorează, se desface în curcubeul ROGVAIV. Albul, în schimb, respinge lumina.

Înaintez prin culoarele înguste cu goluri murdare, standuri comerciale și asist la agitația angoasantă a furnicarului de oameni. Peste tot sunt panouri publicitare, un bazar general, o curte a miracolelor din zilele noastre, tare în culori, stridentă, urâtă dar vitală.

Un escalator care coboară, un trotuar rulant la Montparnasse, o colonadă luminată alb, neutru și violent, vital, o orchestră de ucraineni care întotdeauna cântă în același loc la Châtelet, o echipă de politiști cu alura sportivă, elastici ca niste feline agresive cu gri-griuri atârnate la centură, un țigan acordeonist care ar fi putut fi talentat dacă nu ar fi fost atât de sărac, de blazat; iată o mică omenire care alerga amețitor în toate părțile.

Mă preocupă acest amestec (dintr-un peisaj imaginar) făcut din linii electrificate, nori și marginile albe ale aripilor de avion care străbat văzduhul în hurducăielile componentelor din plastic ce se agită la toate turbulențele deasupra golului instabil. Avion în mișcare, linii de fugă care rămân agățate de cer în echilibre schimbătoare, încordări de nervi și semnul crucii făcut cu limba în gură.

Klee împinge punctul în linie, linia în plan, planul devine spațiu în trei dimensiuni, iar eu caut sensuri acolo unde nu se mai vede nimic, unde desenul este urma albă a luminii pe peretele din faianță albă. Văd margini de zid acolo unde nu sunt, trepte multe la stația de metrou Abbesses, patul unui om al străzii și culoare înguste fără de capăt, marginea aripii unui avion

Ideile îmi vin brusc în contact cu mediul, uneori fără semnal, uneori din disperare. Nu caut, nu mă „pun pe gânduri”, nu încerc să spun vreun adevăr sau să punctez realitatea.

Linii albe pe fundal alb – douăzeci de desene cusute pe hârtie e răspunsul în urma contactului meu cotidian cu geografiile punctuale care mă înconjoară.

Referințele mele sunt culese din amintiri, Olympia cea albă pe un cearșeaf la fel de alb a lui Manet, David Hockney și fotomontajele lui în care distruge perspectivele clasice, rulourile vechi chinezești în care artistul urmărește stări, gesturi și distorzionează liniile de fugă, filmele Neo Realismului italian.” Raluca Ilaria Demetrescu (Peisaje reale versus peisaje imaginare și peisaje intime versus peisaje publice)

ALERT studio functionează ca pop-up gallery.

ALERT studio este un proiect independent inițiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga și Cătălin Burcea cu scopul de a crea o platformă de cercetare și promovare a producției artistice contemporane. Asumându-și funcția de spațiu laborator, Alert Studio propune o întâlnire între artiști, idei, direcții și discursuri din zone conceptuale și spații culturale diferite. Sunt importante și apreciate gândirea critică și interogația ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.

ALERT studio funcționează ca o galerie de proiect, conectând trei direcții de explorare artistică – PINK | RED | WHITE – într-un singur spațiu. Însă aceste coordonate nu înseamnă indexare, restricție și etichetare. Ele se pot intersecta și nuanța, pot oricând dialoga și declanșa dezbateri.

Număr de vizualizări :993


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro