”India văzută și nevăzută” de Vasile Andru

iun. 14th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Herald a apărut volumul ”India văzută și nevăzută”, de Vasile Andru. Cartea a fost lansată și la Bookfest 2015. „Oamenii se complac în fantasme. Fantasme nu înseamnă fantastic, ci înseamnă un substitut digerabil al realului. Din teama de realul întreg.” (…) Speța umană doarme. Fără viveka viața este somn și vis. Raiul din somnul omului este fantasma. (…) Mintea poate face suportabil insuportabilul vremii. Omul suferă pentru că se identifică mereu cu suferința sa. Când evoci suferința, mintea ta ia forma suferinței. Când evoci norocul, mintea ta ia forma norocului. Gândirea înălțată este secretul realizării. (…) Extazul sau răpirea minții (numite iluminarea) sunt fracțiuni ale Treziei… Adevărata trezie este ieșirea din ignorantă și din somnul speței. Înțelege lumea și astfel vei intra în altă lume.” (Vasile Andru)

VASILE ANDRU s-a născut la 22 mai 1942, în satul Bahrinești, în nordul Bucovinei. Studii universitare la Iași, absolvite în 1965. Șapte ani este lector universitar. Părăsește catedra și se consacră scrisului și practicii sapiențiale. În 1975 devine membru al Uniunii Scriitorilor și se stabilește în București. Din 1980 este redactor principal la revista „Viața Românească”. În 1990 este ales șeful secției de proză a Asociației scriitorilor București.
Face stagii de documentare antropologică la Roma (1989) și la Paris (1990, 1991). Călătorii de studii în India cu bursa Sivananda (1992, 1996). Centrul Sivananda din Trivandrum-India i-a conferit titlul de master în filosofia Vedanta. Participă la simpozioane internaționale de istoria religiilor și de psihologie.
În 1990 întemeiază Centrul de Practică Isihasta din București. Face trei călătorii la Muntele Athos. O efemeră rezidență în Noua Zeelandă (1999, 2000), unde elaborează volumul Revelația Polineziei. Participări culturale la New York (2006, 2007) și Tokyo (2010). Între 2001 și 2011 face parte din Juriul internațional „Balkanika” pentru promovarea culturii est-europene.

Număr de vizualizări :3634


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro