”Flauros. Omagiu lui Brâncuși”, în primă audiție mondială la Târgu Jiu

iun. 19th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 23 iunie 2015, de la ora 19.00, la Muzeul de Artă din Târgu Jiu va avea loc vernisajul expoziției ”Înainte de Brâncuși / Avant Brâncuși”, de M.C Donici, prilej cu care flautistul timișorean Vlad Alecsandru Colar va interpreta, în primă audiție mondială, piesa ”Flauros. Omagiu lui Brâncuși”. Inspirat de expoziția de etnosculptură a artistului vizual M.C Donici, deschisă în aceste zile la Institutul Francez din Timișoara, compozitorul timișorean Gabriel Mălăncioiu, unul dintre cei mai apreciați tineri creatori de muzică contemporană din România, a compus această  piesă. ”Este o lucrare extraordinar de frumoasă și spectaculoasă, în spiritul etnosculpturilor care au inspirat-o, sunt bucuros să pun în circulație muzicală această piesă, în cadrul unui program estetic atât de interesant și original cum este cel al lui Mihai Donici. Cred că avem în acest fel o mostră perfectă de cultură timișoreană de export”, a declarat Vlad Alecsandru Colar.

Expoziția ” Înainte de Brâncuși / Avant Brâncuși”, care prefigurează lumea formelor brâncușiene într-un melanj cultural româno-francez, mai poate fi vizitată la Institutul Francez din Timișoara până luni, 22 iunie 2015. În perioada 23 iunie- 23 iulie 2015, etnosculpturile vor fi expuse la Muzeul de Artă din Târgu Jiu.

”Brâncuși este artist francez de origine română, cum se afirmă în spațiul cultural francez, sau este artist  român afirmat în atmosfera fertilă a începutului de secol XX din Paris?       Artefacte din cultura populară românească, obiecte de lemn care și-au pierdut utilitatea, dar păstrează urma meșterului, șlefuite în zeci de ani de folosire,  sunt asamblate sau puse în situația de a prefigura lumea formelor brâncușiene, prin tehnica ready made”, argumentează artistul. În spirit brâncușian, suportul lucrării face parte din compoziție și este creat din bârne de lemn salvate din cazarma Iosefina.

Proiectul cultural ”Etnosculptura” se află la al patrulea eveniment public, după  expozițiile ”Înainte de Brâncuși” (Galeria Triade, 2013), ”10 Meșteri” (Filarmonica Banatul, 2014) și ”Mecanismele nedescoperite de Leonardo” (Galeria Pygmalion 2014).

Număr de vizualizări :1034


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro