Threesome/ PoeTrei şi desant poetic la “Mărţişor”

mai 30th, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 5 iunie 2015, de la ora 18.00, la Librăria Open Art din Bucureşti (str. Pitar Moş, nr.12, intrarea de pe str. Arthur Verona), va avea loc un inedit performance poetic, “Threesome/ PoeTrei”, cu următorii invitaţi: Claus Ankersen (Danemarca), Peter Waugh (Marea Britanie) şi Peter Sragher (România). Moderatorul evenimentului este scriitorul Dan Mircea Cipariu. Invitaţii străini vor face un desant poetic la Casa Memorială “Tudor Arghezi” din Bucureşti (cunoscută publicului sub numele “Mărţişor”). Evenimentul este organizat de Filialele Bucureşti Poezie şi Traduceri Literare ale Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

Claus Ankersen – Danemarca

Se consideră un călător al Universului printre cuvinte, lucrează cu spoken word, ceea ce înseamnă cuvântul rostit, precum și cu o serie întreagă de expresii din diferite domenii. Este și pictor, creator de instalații, realizator de filme documentare, autor a patru cărți și a unui CD. Documentarul său despre spoken word a fost decisiv pentru impunerea acestei forme de poezie în Danemarca.

Scrie atât în limba daneză, cât și engleză. A făcut performance-uri poetice în 16 țări, Suedia, Norvegia, Islanda, Finlanda, Estonia, Ucraina, Germania, Polonia, Olanda, Serbia, Croația, Turcia, Armenia, India, SUA, inclusiv România. La noi a participat la “1. Festival Internațional de Slam & Sound Poetry” de la Craiova, în octombrie 2014.

ALWAYS este o lucrare a sa care combină poezia, arta vizuală, instalația și performance a devenit  o operă de artă a sferei publice. AWAYS a primit premiul celei mai bune instalații a anului din Copenhaba. În anul 2014, a publicat un volum de limerick-uri daneze. Publicarea a determinat ziarul danez Politiken să lanseze un concurs literar de o lună, stimulând un număr record de cititori să scrie limerick-uri.

Peter Sragher s-a născut în 1960, la București. Căsătorit cu cristina. are un fiu, david-thomas. A studiat în orașul natal germanistică. Volume de poezie: “De ce m-ai făcut sărutul urii”, Editura Du Style, București, 1995; “Vitrina” – performance alcătuit din poezii de Peter Sragher și Saviana Stănescu pentru actori, în șase limbi; regia: Theodora Herghelegiu, muzica: Lucian Ban, Bucureşti, 1999; “ Să facem und copil”, Editura  Paralela 45, Bucureşti, 2003; “De ce m-ai făcut doamne / por qué me hiciste Dios”, în română și spaniolă, traducerea: Al. Calciu, Editions amb, Bucureşti, 2005;  Ioan Es. Pop, Peter Sragher, Robert Şerban – “Căruţă încărcată cu nimic / ein karren beladen mit nichts”, antologie bilingvă de poezie, Editura Brumar, Timişoara, 2008. Traducere a unor poeți austrieci contemporani; Bernhard Widder, Ernst David, Gerhard Kofler, Bruno Weinhals şi Christian Loidl. Mai multe burse în Austria. A participat la mai multe festivaluri de poezie în Columbia, Argentina, Cuba, Mexic, Egipt, Belgia, Austria, etc.. A citit din poezie şi la Paris și New York, Berlin. Expoziție foto. în 2007 și 2008. Prezintă expoziția sa de fotografie alb-negru “Lemn viu, lemn rupt, lemn mort”, în Prater și Lobau – Austria, la Bucureşti, Reșița şi Slobozia. Exponatele fotografice sunt însoțite de meditații ale autorului intitulate “Despre lemn” şi o prezentare multimedia. 2010 – microexpoziţii la lecturile de la Reşiţa şi Bucureşti.  Membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din România şi preşdintele Filialei Bucureţti Traduceri Literare a U.S.R. (din 2013).

Peter Waugh – Marea Britanie

S-a născut la Barnet, lângă Londra. Trăiește la Viena din 1981, unde activează ca traducător liber-profesionist și profesor de engleză. Co-fondator în 1993 al Labyrinth (Asociația poeților de limbă engleză din Viena) și co-editor al revistei subdream, revistă de poezie în limba engleză. A studiat poezie cu Allen Ginsberg, Anne Waldman, Jackson Mac Low, Ed Sanders, Andrew Schelling, Blixa Bargeld, Andrei Bitov, Henri Chopin și alții. A organizat și participat la numeroase performance-uri poetica la Viena și în Austria, incl. cu grupul Dunkler Sand, Karl Sayer Jazz Sextet și Erste Wiener Lesetheater. Poezia lui a apărut în antologii și reviste din Marea Britanie, SUA, Austria, Slovacia, Macedonia, Croația, România și India, ca și în volumele Horizon Firelight (2000) și Haiku Butterfly Death Dream (2002). A tradus în engleză poetele austriece Klara Köttner-Benigni și Edith Sommer. A participat la mai multe festivaluri de poezie în Austria, Marea Britanie, Israel, România, India, etc.

În România, a participat la mai multe festivaluri, la Galați, Craiova, Târgu-Jiu, Neptun, etc., dar și cu lecturi la Brașov și București.

În 2009, la EUROPE SLAM DAYS, organizat la Berlin, prima competiție de SLAM organizată la nivel european, a ocupat locul 5 din 70 de competitori.

Pentru alte detalii despre autor, vezi :  http://www.poetryand songwriting.com

Număr de vizualizări :1657


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro