Seară literară cu Dagmar Dusil: “Amintiri din Transilvania”

mai 7th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 9 mai 2015, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena va avea loc prezentarea volumelor ”Privind înapoi prin fereastra bucătăriei / Blick zurück durchs Küchenfenster” şi ”Miniaturi sibiene / Hermannstädter Miniaturen”, în prezenţa scriitoarei Dagmar Dusil. Sub titlul „Amintiri din Transilvania“, evenimentul va cuprinde o lectură în limbile română şi germană susţinută de Dagmar Dusil, completată de interludii muzicale interpretate de pianistul Peter Szaunig din operele compozitorilor din Transilvania: Carl Filtsch şi Rudolf Wagner-Regény. Seara va fi moderată de dr. Thomas Ziegler.

Îmbinând elemente ale unei cărţi de memorii cu o carte de bucate tradiţionale, Privind înapoi prin fereastra bucătăriei reprezintă o călătorie afectivă în Sibiul de la jumătatea secolului al XX-lea ce are ca pretext reîntoarcerea în bucătăria familiei. Prin delicioasele reţete săseşti, româneşti, ungureşti şi austriece, volumul ilustrează multiculturalismul unui oraş de poveste al copilăriei. Miniaturi sibiene duce mai departe, de-a lungul a 30 de capitole, călătoria de descoperire a vieţii de altădată şi a locurilor din Sibiu, redate prin ilustraţii în acuarelă de Sigrid Weinrich. „Citind felul în care Dagmar Dusil reconstituie locurile fabuloase ale copilăriei şi adolescenţei sale, eu mă privesc pe mine ca într-o oglindă. (…) Eu văd prin «ochii Sibiului» ceea ce vede ea: istoria, conflictul şi strania serenitate a oraşului în sine.“ (fragment din prefaţa volumului Miniaturi sibiene semnată de Andrei Codrescu).

Dagmar Dusil este prozatoare, poetă, eseistă, editoare şi traducătoare. S-a născut la Sibiu în 1948 şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj Napoca. În anul 1985 s-a mutat în Germania, locuind în prezent la Bamberg. Dagmar Dusil a devenit cunoscută prin lirica și povestirile sale, care aduc în centrul atenției raportarea la cele două state, România și Germania, precum și subiecte legate de comunitatea sașilor din Transilvania. Este membră a Uniunii Internaţionale a Scriitorilor „Die KOGGE“, a breslei artiştilor (Künstlergilde) din Esslingen şi a Exil-Pen Club. În 2014 Dagmar Dusil a primit premiul literar din partea Asociaţiei comunităţii artistelor şi a iubitorilor de artă din Germania – GEDOK.

În cadrul turneului de promovare de la Viena, autoarea va susţine o lectură în data de 8 mai, la sediul Asociaţiei Saşilor din Transilvania de la Viena (Vereinsheim der Siebenbürgen Sachsen), unde va prezenta volumul Privind înapoi prin fereastra bucătăriei.

Evenimentul de la sediul Institutului Cultural Român de la Viena este organizat în colaborare cu Biroul de informare şi promovare turistică al României la Viena.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1095


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro