Președintele Klaus Iohannis lansează ”Primul pas” la Bookfest 2015

mai 1st, 2015 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 23 mai 2015, de la ora 15.00, Președintele României, Klaus Iohannis, va lansa volumul ”Primul pas”, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2015 (20-24 mai, Romexpo, București). După succesul volumului de debut ”Pas cu pas”, vândut în doar câteva luni în peste 130.000 de exemplare, Klaus Iohannis își lansează cea de-a doua carte, aflată în acest moment în pregătire la editura Curtea Veche Publishing. Publicul Bookfest va avea ocazia să afle de la președintele României cum a trăit principalele momente ale campaniei prezidențiale de anul trecut și primele zile ale mandatului. Președintele Iohannis le dedică această carte ”celor peste 6 milioane de români care au crezut în acest mod nou de a face politică”. Cartea Președintelui nu este singurul volum pe teme politice lansat la Salonul de Carte de la sfârșitul lunii mai. Fostul consilier prezidențial Adriana Săftoiu scrie la rece despre perioada petrecută alături de președintele Traian Băsescu în ”Cronică de Cotroceni”. Consilierul prezidențial Dan Mihalache va vorbi despre diferențele dintre cele două viziuni politice care s-au înfruntat în campania prezidențială din 2014.

“Campania din 2014 a avut o dinamică foarte atipică şi a fost minată de câteva abuzuri şi scandaluri care au eclipsat temele demne de a fi discutate într-un astfel de interval. (…) Cred că analizarea acestor derapaje, fie ele legislative sau de comportament, ne poate face pe toţi mai atenţi la ceea ce înseamnă valori democratice, integritate şi, nu în ultimul rând, respect pentru adversar. Pentru toate aceste motive, dar mai ales pentru deschiderea nebănuită pe care au demonstrat-o în noiembrie 2014, cartea Primul pas le este dedicată celor peste 6 milioane de români care au crezut în acest mod nou de a face politică şi mi-au dat voturile lor”, spune Klaus Iohannis în introducerea volumului ”Primul pas”.

Într-una din rarele sale ieșiri publice, consilierul prezidențial Dan Mihalache vine vineri, pe 22 mai, să discute cu jurnalistul Rareș Bogdan despre ”România – între lucrul bine făcut și marea unire”, volum publicat de Alexandru Radu și Daniel Buti la editura Pro Universitaria. Cartea se dorește o evaluare analitică a programelor și comportamentelor electorale care s-au înfruntat în toamna anului trecut în finala prezidențială, cel al actualului președinte Klaus Iohannis și cel al premierului Victor Ponta.

Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial în primul mandat prezidențial al lui Traian Băsescu, în perioada decembrie 2004 – martie 2007, este autoarea volumului ”Cronică de Cotroceni”, publicat de editura Polirom, și care va fi lansat tot sâmbătă, 23 mai. Scrisă ”cu un spirit de revoltă bine temperat”, cartea Adrianei Săftoiu conține câteva dezvăluiri incitante despre personajele de la nivel înalt cu care autoarea s-a intersectat în acea perioadă de mari transformări pentru societatea românească. Adriana Săftoiu a colaborat îndeaproape cu Traian Băsescu încă de când fostul președinte conducea Partidul Democrat iar plecarea ei intempestivă de la Palatul Cotroceni a fost legată la vremea respectivă de nominalizarea ratată a fostului său soț, Claudiu Săftoiu, la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Cum au fost vânduți evreii în Epoca de Aur

Editura Polirom va mai lansa sâmbătă, în prezența lui Horia Roman-Patapievici și a istoricului Adrian Cioflâncă, și volumul ”Securitatea și vânzarea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre România și Israel”, de Radu Ioanid, o relatare frustă a modului grotesc în care regimul ceaușist a tranzacționat viețile etnicilor evrei și nu numai. ”Conducerea României comuniste nu s-a mulțumit doar cu bani în schimbul emigranților și a ajuns chiar la ideea de troc – evrei contra porci, vite și ovine”, spune în prefața lucrării Paul Shapiro, director al Centrului de Studii Avansate în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

Pentru iubitorii teatrului de revistă, editura ALL a pregătit tot pentru 23 mai o lansare a lui Aurel Storin, ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche”, în prezența celor doi îndrăgiți actori de comedie dar și a actorilor de la Teatrul ”Constantin Tănase”. Analistul Emil Hurezeanu va veni duminică 24 mai la Bookfest în standul editurii Corint pentru a vorbi despre volumul ”ISIS-califatul terorii. Cine sunt și ce vor milițiile islamiste care amenință lumea”, de Lauretta Napoleoni. Tot la editura Corint, istoricul Marius Oprea va prezenta o altă carte incitantă, pe o temă la fel de actuală, ”Rusia explodează. Planul secret pentru resuscitarea KGB-ului”, de Yuri Felshtinsky.

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:

– miercuri, 20 mai: 10:00-20:00;

– joi, 21 mai: 10:00-20:00;

– vineri, 22 mai: 10:00-21:00;

– sâmbătă, 23 mai: 10:00-21:00;

– duminică, 24 mai: 10:00-20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.

Bookfest este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București și XTB.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Hotnews.ro, Observator cultural, Adevarul Holding, Dilema Veche.

Despre Bookfest

Ajuns la X-a ediție, Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La ediția precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai – 1 iunie 2014), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare a fost Polonia. Au fost prezente personalități cu răsunet internațional, precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Janusz Leon Wiśniewski, Dorota Masłowska, Ryszard Krynicki, Wojciech Bonowicz, Irena Koźmińska și Aleksandra Małecka.

Salonul de Carte Bookfest are în prezent ediții locale la Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Târgu-Mureș.

Număr de vizualizări :1097


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro