Noutăți sonore, la Palatul Mogoșoaia

mai 11th, 2015 | By | Category: Eveniment

Noi provocări muzicale vor avea loc sâmbătă, 16 mai şi duminică, 17 mai 2015, de la ora 12.00, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, în cadrul Mogoşoaia ClasicFest. Sâmbătă va avea loc un recital de muzică veche susținut de un duo cameral inedit, alcătuit din Anca Iarosevici la viola da gamba și Bogdan Mihăilescu la chitară. Cei doi vor interpreta lucrări de: Robert de Visee, Vivaldi, Purcell, Telemann, Haendel, Ioan Caianu și Marin Marais. O zi mai târziu, pianista Andreea Butnaru va realiza o paralelă între mazurcile lui Frederic Chopin și cele create de Alexandr Skriabin, compozitor de la a cărui dispariție se împlinesc 100 de ani. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Anca Iarosevici, a făcut parte din Cvartetul „Melos” care a obţinut în 1973 premiul I la concursul de interpretare din cadrul Festivalului de Muzică de Cameră de la Braşov. Din 1974, a început studiul violei da gamba, ajungând astăzi să-şi perfecţioneze arta specifică instrumentului în trei variante: tenor, alto, discant. Din 1980 a început să susţină recitaluri în ţară şi să colaboreze cu muzicieni de prestigiu. În 1985 a devenit membră a formaţiei de cameră „Consortium Violae” şi pune bazele unei colaborări statornice cu Ilse Maria Reich (orgă, clavecin) şi Robert Dumitrescu (viola da gamba, lăută). În 1990, împreună cu soprana Georgeta Stoleriu, clavecinista Verona Maier şi gambistul Robert Dumitrescu înfiinţează „Studioul de Muzică Veche”, formaţie camerală preocupată de valorificarea comorilor artistice ale trecutului, ansamblu cu care a obținut numeroase succese pe scene importante din țară și străinătate.

Bogdan Mihǎilescu, în 1984, câştigǎ Marele trofeu al Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la SinaiaÎn urma acestui succes, începe o intensǎ activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie. În perioada 1997–2006, Bogdan Mihǎilescu s-a perfecţionat la Londra, descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell, şi participând în mod regulat la şedinţele de masterclass în cadrul Royal Academy of Music. În 2007 se restabileşte în România şi se dedicǎ exclusiv muzicii de camerǎ dând numeroase recitaluri atât în Bucureşti (Ateneul Român, etc) precum şi în alte oraşe din ţară alături de prestigioşi muzicieni în formule camerale de la duet la cvintet.

Andreea Butnaru este unul dintre dintre cei mai buni tineri pianişti români. Palmaresul pianistei numără peste 20 de premii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale, apariţii solistice în Europa şi Asia, precum şi cursuri de specializare cu pianişti renumiţi.Din anul 2008 pianista dobândeşte titlul de Doctor în muzică, iar în prezent este lector universitar al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Andreea Butnaru desfăşoară proiecte camerale transpuse în spectacole complexe, în colaborare cu muzicieni, actori şi artişti plasticieni, derulate sub egida “MUSICA VIVA”. Printre proiectele ansamblului se numără Integrala Trio-urilor cu pian de Beethoven şi proiectul cameral „Dialoguri cu Muzică” desfăşurat din 2013 până în prezent.   Activitatea profesională deosebită şi promovarea valorilor artistice muzicale româneşti pe scenele lumii i-a adus titlul de „Artist de Onoare” al României, decernat cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin, din octombrie 2005.

Programul complet pe: mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic

Parteneri media: Radio Romania Muzical, Observator cultural, Port.ro, AgențiadeCarte.ro, Onlinegallery.ro, Calendar evenimente, SensoTV, Ziarul Metropolis, Bucureşteni.ro, Best Event.

Număr de vizualizări :737


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro