Muzica în arta lui Alexandru Țipoia

mai 2nd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Albumul de artă ”Muzica în arta lui Alexandru Țipoia – Simfonia fantastică a operei” (Editura Institutului Cultural Român) va fi lansat joi, 7 mai 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București), în prezența artistului plastic George Tzipoia, fiul lui Alexandru Țipoia și coordonator al albumului. Invitați: istoricul de artă Doina Mândru, artistul plastic Marin Gherasim și muzicologul Despina Petecel-Theodoru. Tot atunci va fi vernisată expoziția Alexandru Țipoia care poate fi vizitată până pe 17 mai 2015. Albumul bilingv (română-engleză) este coordonat de George Tzipoia și arh. Victoria Tzipoia. Concepția grafică îi aparține Claudiei Tache, iar textele introductive sunt semnate de George Tzipoia și  Pavel Șușară. Fotografiile au fost realizate de Claudia Tache, Ernani Orcorte și George Tzipoia. Luiza Gervescu și Claudia Tache sunt traducătoarele textelor în limba engleză.


„Antropocentrismul lui Baba, hedonismul apolinic al lui Ciucurencu şi submersia dionisică a lui Ţuculescu sunt completate firesc de estetismul cu sclipiri metafizice şi de geometria senzuală pe care se sprijină toată creaţia lui Alexandru Ţipoia. Numai că, în timp ce mai marii sau mai modeştii săi colegi de generaţie participau cu penelul şi cu şpiţul la muncile cîmpului sau la treburile oţelăriilor, în timp ce ei alungau chiaburii şi pictau în transă voioşiile colectivizării, Alexandru Ţipoia se interesa de lucrurile mărunte, cum ar fi, de pildă, geometria ascunsă şi eternă a obiectelor perisabile, armonia formelor nespectaculoase în care se reflectă, însă,  marile armonii ale universului însuşi. Problemelor imediate, legate de comanda oficială şi de promisiunea unei poziţii sociale şi a unei cariere profitabile, el le-a preferat austeritatea, rigoarea morală şi prezenţa publică discretă pînă la marginea anonimatului.“ (Pavel Șușară)
Creator de anvergură, „verigă importantă în lanțul Maeștrilor picturii românești“ (Florin Niculiu), Alexandru Țipoia (1914 – 1993) și-a păstrat, în vremuri de restriște, o exemplară integritate estetică și etică. Coleg de generație cu Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu și Ion Țuculescu, în perioada de după instaurarea regimului comunist în România artistul a rămas, deliberat, într-un con de umbră. Lucrarea publicată de Institutul Cultural Român contribuie la recuperarea și recunoașterea cuvenită unei opere plastice remarcabile.

„Aș vrea ca imaginea să redea armonia muzicii, să îi preia esența. Imaginea să devină ea însăși muzică pură.” –  Alexandru Țipoia

Cu prilejul Centenarului nașterii artistului Alexandru Țipoia, în septembrie 2014, Academia Română a organizat și găzduit o expozitie și un simpozion de comunicari științifice, fiind prezentat și filmul documentar Țipoia și Tzipoia, realizat de TVR în cadrul emisiunii „Rezistența prin Cultură“.

Număr de vizualizări :1082


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro