Festivalul Naţional de Teatru „Jos Pălăria“ a ajuns la majorat

mai 5th, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 8 mai 2015, de la ora 12.00, debutează la Teatrul de Comedie a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, care va avea loc în perioada 8-10 mai 2015. Iniţiat si coordonat de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Jos Pălăria” aduce anul acesta în concurs 5 trupe de liceeni din ţară (Botoşani, Covasna, Constanţa, Cluj şi Timişoara), precum şi 12 trupe din liceele bucureştene. Vor fi prezentate 17 spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne, scrise şi regizate chiar şi de elevi, precum şi 20 de monologuri susţinute de adolescenţi bucureşteni. Din juriul acestei ediţii fac parte jurnalista Gabriela Hurezean (preşedinte), regizorul Vlad Cristache şi teatrologul Corina Constantinescu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

În acest an, adoescenţii s-au orientat cu precădere spre texte dramaturgice scrise de autori români clasici şi contemporani, printre care Marin Sorescu, Tudor Muşatescu, Vasile Alecsandri, Mihail  Sebastian şi Victor Eftimiu. Doar două trupe au optat pentru punerea în scenă a doi autori străini, David John Pope şi Andrea Perrucci.

Secţiunea monolog, lansată în anii trecuţi din nevoia adolescenţilor talentaţi de a se „verifica” în faţa unui juriu de profesionişti înainte de admiterea la secţia de actorie a UNATC, a luat deja o amploare surprinzătoare. Un număr impresionant de 20 de monologuri susţinute de adolescenţi bucureşteni din Colegiun Naţional „Mihai Viteazu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Liceul Teoretic „Ion Barbu” şi Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”  intră în concurs pentru premiile speciale ale secţiunii.

Spectacolele se vor desfăşura în Sala Atelier a Teatrului de Comedie, în intervalul orar 10.00-17.00 în zilele de vineri şi sâmbătă, cu intrare liberă pentru toţi adolescenţii.

Premiile „Jos Pălăria” vor fi acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 10 mai 2014, de la ora 11.00, în Sala Studio a Teatrului de Comedie, în cadrul unui eveniment multimedia prezentat de scriitorul Dan Mircea Cipariu, cu participarea extraordinară a actorului Andi Vasluianu. Trupa câştigătoare a Festivalului „Jos Pălăria 2014” va fi invitată să susţină un spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – FestCO 2015, ediţia a XIII-a, eveniment ce va avea loc în luna iunie.

Organizatorii festivalului sunt Clubul UNESCO-Adolescenţii, Primăria Sectorului 3 şi Centrul Cultural „Casa Artelor”. Parteneri media: Cinemagia, Muze şi arme, TeenPress şi AgențiadeCarte.ro

Număr de vizualizări :1306


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro