”Explorarea Orașului”, a doua parte a trilogiei ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea”

mai 19th, 2015 | By | Category: Eveniment

Între 15 mai — 15 iulie 2015, ARCUB vă invită la Explorarea Orașului, a doua parte a trilogiei București MEMORIA | EXPLORAREA | IMAGINAREA Orașului, programul platformă ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Bucureștiul nu este un oraș care se dezvăluie din prima. În cadrul Explorării Orașului te invităm să treci peste învelișul gri al Capitalei și să răstălmăcești labirintul urban. Ai de ales dintr-un caleidoscop de evenimente găzduite de Hanul Gabroveni, Centrul Cultural European al Capitalei, cât și evenimente partenere și acțiuni punctuale ce se vor desfășura de-a lungul și de-a latul Bucureștiului.

De la Piața Universității spre cartiere, orașul trăiește într-un fel aparte — vibrant, creativ, dual, anacronic. În fiecare săptămână, personalități culturale și oameni obișnuiți trasează repere culturale locale în cadrul Intersecțiilor de Miercuri, de la 18:30, la Hanul Gabroveni, iar atelierele de educație urbană abordează pe înțelesul celor mici teme care-i preocupă pe oamenii mari, de la comunități urbane la spațiul public, de la aportul cultural al noii generații la rolul periferiilor, de la magia Bucureștiului secret la posibilitatea de a ne dezvolta potențialul creativ și de a deveni un oraș verde.

Bucureștiul oferă surse de inspirație pe care adesea le trecem cu vederea. Pentru început, vino între 16-24 mai la Hanul Gabroveni, care găzduiește Expoziția Centrală a Romanian Design Week, cel mai important eveniment de design din România ce reunește anul acesta peste 150 de lucrări de arhitectură, fashion, graphic design, lifestyle și design de produs. Apoi, de-a lungul verii îți propunem să devii turist în propriul tău oraș, printr-o serie inedită de evenimente:

CALENDAR DE EVENIMENTE

CARAVANA MOBILĂ:

4-7 iunie — Festivalul Internațional de Teatru de Stradă B-fit in the Street!

12-14 iunie — Street Delivery

16-21 iunie — Urban Fest

19-28 iunie — Bucharest Music & Film Festival

1-5 iulie 2015— Bucharest Jazz Festival

LA HANUL GABROVENI:

16-24 mai — Romanian Design Week, Expoziția Centrală

20, 27 mai / 3, 10, 17, 24 iunie / 1, 8, 15 iulie — Intersecțiile de miercuri

5 iunie — Conferință organizată de asociația Komunitas

5-7 iunie — Plimbări sonore, alături de Maria Balabaș

19 iunie — Noaptea Institutelor Culturale la Hanul Gabroveni

24-28 iunie — Atelier de dans și explorare urbană cu Cosmin Manolescu

30 iunie – 5 iulie — Bucharest Jazz Festival — evenimente conexe

3-15 iulie — Expoziție Ion Bârlădeanu & Carmen Vidu

Mai multe activități vor fi anunțate pe site-ul nostru și în social media, iar la info point-ul de la Hanul Gabroveni, echipa noastră îți va explica cum poți participa la cartografierea afectivă a trecutului și prezentului orașului, care continuă pe parcursul întregii veri. Împreună desenăm Bucureștiul!

www.bucuresti2021.ro

www.facebook.com/Bucuresti2021

instagram.com/bucuresti_2021/

twitter.com/bucuresti_2021

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival și al Zilelor Bucureștiului.

În februarie 2014, Consiliul General al Primăriei Municipiului București a mandatat ARCUB – Centrul de proiecte culturale al orașului București să desfășoare procesul de pregătire al dosarului de candidatură al orașului. Mai mult decât un festival cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii este atribuit timp de un an unui oraș din Uniunea Europeană și aduce în discuție rolul culturii în viața acestuia, cât și modalități sustenabile prin care poate contribui la prosperitatea cetățenilor, la regenerare și la transformare urbană pe termen lung. Considerată o iniţiativă emblematică a Uniunii Europene și o adevărată onoare, până în 2019 60 de orașe vor fi deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Competiția internă pentru obținerea titlului din 2021 a fost lansată pe 10 decembrie 2014 de către Ministerul Culturii din România. Conform calendarului, orașele care au trecut de faza de preslecție vor fi anunțate în luna decembrie 2015, iar orașul care va fi desemnat drept câștigătorul competiției din România va fi anunțat în septembrie 2016.

București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este proiectul platformă ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. De la lansare până în prezent, Bucureștiul a fost pus sub microscop printr-o serie de evenimente săptămânale ce au reunit toate sectoarele vieții socio-culturale și au propus moduri în care orașul poate fi accesat de către locuitorii săi. De la mic la mare, cetățeni și personalități din sfera culturală și-au contopit punctele de vedere în căutarea amprentei sonore a orașului, au explorat Bucureștiul din file de literatură, dar și oportunitățile sale ca destinație de city-break, au pus în lumină stereotipurile și culorile comunităților locale, pe alocuri exotismul acestora. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul proiectului, www.bucuresti2021.ro, și pe platforma interactivă Album de familie — București 2021 ce cartografiază memoria afectiv-colectivă a Capitalei.

Număr de vizualizări :1072


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro