”Cut & Paste Histories”, de Aurora Király, la ALERT studio

mai 2nd, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 7 mai 2015, de la ora 19.00, la ALERT studio (Str. Mircea Vulcănescu nr. 2-4, București), va avea loc deschiderea expoziției ”Cut & Paste Histories”, de Aurora Király. Curator: Raluca Ilaria Demetrescu. În seria ”Viewfinder” (Vizor) prezentată în expoziţie, Aurora Király „re-citeşte”, din perspectiva prezentului, fotografii pe care le-a realizat cu aproape două decade înainte.


”Vizorul este un dispozitiv al aparatului de fotografiat care permite utilizatorului să selecteze ceea ce va apărea în imagine. Prin intermediul unui vizor temporal similar, artista încadrează fragmente de realitate trecută, într-o ficţiune abstractă recentă. Această alăturare explorează mai mulţi parametri: felul cum se percepe în prezent o imagine din trecut, modul diferit prin care se poate „surprinde” o situaţie prin fotografiere sau prin desen, tactilitatea suprafeţelor folosite, raportul dintre bi- şi tridimensional, etc.

Una dintre provocările seriei ”Viewfinder” a fost realizarea unor desene variabile, unde periodic se poate interveni şi modifica lucrarea, prin simple rabateri, translări, deschideri, închideri, care schimbă ansamblul.

Liniile de forţă şi planurile arhitecturale ale asamblajului folosesc ca tehnică predominantă plierea, cu o dublă justificare: pliul modal, ca prelungire şi modulaţie a fotografiei în desen şi invers, şi pliul funcţional, ca articulare între bi- şi tridimensionalitate.

Este aproape ca atunci când cineva din trecut încearcă să imite o tehnologie din viitor, cu mijloacele şi materialele pe care le are la îndemână. Ceea ce iese e un simulacru al tehnologiei respective, un „cheap imitation” à la John Cage. Dar, în acelaşi timp, lucrarea devine un obiect intim, naiv şi pauper, profund subiectiv şi umanizat. Prin fanta îngustă a pliului dublu suntem invitaţi la voyeurism şi la un skeumorfism răsturnat.” (Raluca Ilaria Demetrescu)

ALERT studio funcționează ca pop-up gallery. Vizitarea expoziției se va face în perioada 7 – 22 mai 2015, prin programare e-mail sau telefonică la 0731008127.

ALERT studio este un proiect independent inițiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga și Cătălin Burcea cu scopul de a crea o platformă de cercetare și promovare a producției artistice contemporane. Asumându-și funcția de spațiu laborator, Alert Studio propune o întâlnire între artiști, idei, direcții și discursuri din zone conceptuale și spații culturale diferite. Sunt importante și apreciate gândirea critică și interogația ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.

ALERT studio funcționeaza ca o galerie de proiect, conectând trei direcții de explorare artistică – PINK | RED | WHITE – într-un singur spațiu. Însă aceste coordonate nu înseamnă indexare, restricție și etichetare. Ele se pot intersecta și nuanța, pot oricând dialoga și declanșa dezbateri.

Număr de vizualizări :1036


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro