”Costumul popular basarabean”, la Muzeul Național al Satului

mai 28th, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 29, și sâmbătă 30 mai 2015, în preajma sărbătorii de Rusalii, Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti“ din București găzduiește o serie de evenimente sub genericul COSTUMUL POPULAR BASARABEAN. Proiectul este derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti“.

Programul primei zile cuprinde, în intervalul orele 10.00 – 14.00, o conferință la care vor lua parte cercetătoarele Georgiana Onoiu, Iuliana Gurmăzescu și Varvara Buzila (Republica Moldova) autoarea volumului Costumul popular din Republica Moldova. Vor fi proiectate imagini din istoria costumului popular din regiune. În deschiderea conferinței, lector dr. Corina Pantelimon va susține o prezentare cu tema Mit și simbol în costumul popular. În aceeași zi, la ora 12,  va fi vernisată o expoziție de costume populare vechi basarabene din colecția muzeului și o expoziție de fotografii pe aceeași temă (curatoare: Iuliana Gurmăzescu). Expozițiile vor fi prezentate de conf. univ. dr. Paulina Popoiu, directoarea Muzeului Satului ,,Dimitrie Gusti“.

Sâmbătă, 30 mai 2015, de la ora 10.00, șapte meșteri populari vor face, în incinta muzeului, demonstrații de artă populară, înfățișând etapele producerii costumului popular: țesutul pânzei, fota, croitul, cusături pe ie,  precum și pictarea icoanelor pe sticlă, încondeiatul ouălor. La sfârșitul demonstrațiilor, meșterii vor dona câteva costume populare Ansamblului Dor Basarabean. De la ora 13.00, ansamblul Dor Basarabean va susține un spectacol de muzică și dansuri populare românești.

Originar din localitatea Erdec Burnu (Utkonskovka), din regiunea Odesa, Ucraina, ansamblul a fost înfiinţat în anul 1994 şi este coordonat de Viorel Popescu, profesor de muzică la şcoala din localitate și maestru al acordeonului.  Coregraful ansamblului, care numără aproape 40 de membri, este Sergiu Andrieş.

Intrarea la conferință și vernisaj este liberă, iar la târg este pe bază de bilet (costul unui bilet este de 10 lei, 5 lei și 2.5 lei).

Număr de vizualizări :1030


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro