Săptămâna „Școala altfel”, la muzeele literare ieșene

apr. 1st, 2015 | By | Category: Eveniment

Muzeul Literaturii Române Iași a pregătit pentru săptămâna 6-10 aprilie 2015 un program special, menit să antreneze tinerii vizitatori. Astfel, muzeele literare ieșene vor fi deschise și în ziua de luni, iar orarul de vizitare se va prelungi până la ora 18:00. De asemenea, fiecare muzeu va expune doar pentru această săptămână un obiect rar, care în condiții normale se află în stare de conservare.

O serie de activități de pedagogie muzeală se vor desfășura la MLR Iași în cadrul săptămânii „Școala altfel”, sub denumirea „Școala de la muzeu”. Elevii sunt invitați să scrie mici eseuri despre expoziția de la Colecția „Istoria Teatrului Românesc” în cadrul programului „Arhiva MLR cu vedere spre adolescență”, urmând ca scrierile să fie publicate de către MLR Iași. De asemenea, elevii sunt invitați să scrie eseuri pornind de la ghidajul auzit, de la un obiect sau o poveste despre muzeele literare ieșene, în general. Modulul se adresează claselor V-XII.

O altă activitate de pedagogie muzeală este cea denumită „Muzeele literare ieșene prin obiectivul aparatului foto” în care vizitatorii sunt invitați să fotografieze muzeele Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Colecția Istoria Teatrului Românesc, Vasile Pogor, urmând ca fotografiile rezultate să alcătuiască expoziții la muzeele literare ieșene. Modulul se adresează claselor V-XII.

Tot în cadrul săptămânii „Școala altfel” se va organiza „Campionatul licean de cultură generală Junimea 2015” de către Clubul moldovenesc de jocuri intelectuale Quiz Iași, în colaborare cu MLR Iași. Modulul se adresează claselor IX-XII.

În colaborare cu Colegiul „Richard Wurmbrand” se va desfășura modulul „Arhitecturile muzeelor literare ieșene pe înțelesul copiilor”, concretizat în vizite la muzeele Mihail Sadoveanu, Vasile Pogor, Mihai Eminescu, Mihai Codreanu, Ion Creangă și Casa Dosoftei. Modulul se adresează claselor V-XII.

În Galeriile „Pod-Pogor”, miercuri, 8 aprilie 2015, ora 18, va fi vernisată expoziția de artă plastică a clasei a IX-a E, prof. Gheorghiță Vornicu, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”. Lucrările de pictură și sculptură vor putea fi vizualizate până la sfârșitul lunii aprilie.

Pentru activitățile sus-numite înscrierile se vor face la adresa de email: pedagogiemuzeala.mlriasi@gmail.com.

Vizitatorii care vor păși pragul muzeelor literare ieșene se vor putea bucura de expozițiile de bază, specifice fiecărui obiectiv, dar și de o serie de expoziții temporare. Astfel, la muzeul „Vasile Pogor”, special pentru săptămâna „Școala altfel”, va fi inaugurată expoziția „Grafism” care urmărește să puncteze momente de maximă creație din istoria culturii românești. Vor fi expuse manuscrise, pergamente, cărți vechi, tocuri de scris, călimări, sigilii, mape, truse de birou, mașini de scris. Obiectele ce vor fi prezentate au aparținut unor mari personalități ale culturii naționale: Nicolae Gane, Mihai Codreanu, Ion Creangă, Otilia Cazimir, G. Topîrceanu, M. Sadoveanu etc. Expoziția va fi completată de computere vechi și moderne; cele vechi expuse ca o completare a temei propuse, iar cele moderne utilizate pentru aplicații practice.

La Colecția „Istoria teatrului românesc” se va putea vizita și expoziția „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti”, compusă din afișe și fotografii originale realizate în atelierele din secolul al XIX-lea din Paris, Berlin, București, Iași (Nadar şi Paul Boyer la Paris, Franz Mandy la Bucureşti, Nestor Heck la Iaşi) etc. Protagoniștii sunt actori români sau străini, unii celebri, cum ar fi Matei Millo sau actrița Sarah Bernhardt. Expoziția reuneşte afişe şi fotografii care pun în valoare dimensiunea internaţională a culturii române și a orașului Iași.

La Vila Sonet (muzeul „Mihai Codreanu”) vor putea fi admirate cărțile liliput, reunite în expoziția „Elzevire franțuzești”. Expoziția reunește douăzeci de exemplare din Colecția Biblioteca miniaturală ce au aparținut lui Mihai Codreanu, datate la începutul secolului al XX-lea și semnate de nume cu rezonanță: Montesquieu, Benoit, Spinoza, Stendhal, Alfred de Vigny, Omar Khayyám, Plutarque, Héraclite D’éphèse ș.a.. Marile cărți mici, având dimensiunile de 7×10 cm, cu un conținut divers (gânduri și reflecții filosofice, morale, politice, maxime și epigrame), sunt realizate la Paris, la editura/librăria lui Georges Payot înființată în 1912.

Toate evenimentele și expozițiile organizate la MLR Iași au fost concepute pentru dezvoltarea culturală a elevilor vizitatori și presupun valorificarea resurselor muzeale în vederea susținerii activităților educaționale.

Mai multe detalii se află pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro sau pe pagina de Facebook a MLR Iași.

Număr de vizualizări :1012


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro