Proiectul ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” – programul săptămânii 30 martie – 5 aprilie 2015

apr. 1st, 2015 | By | Category: Eveniment

Proiectul ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” se desfașoară la Hanul Gabroveni din București și este structurat sub forma unei trilogii, în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar locuitorii lui generatori de conținut. Lansarea oficială a proiectului a avut loc pe 26 martie 2015. Curatori: Trevor Davies, Sorin Istudor, Alina Șerban.Texte: Alina Șerban, Anca Ioniță. Manager de proiect: Raluca Ciută.

Program:

Săptămâna 2 | 30 martie – 5 aprilie 2015

Miercuri, 1 aprilie | 19:00

Cum sună Bucureștiul | Intersecțiile de miercuri

Serie de dezbateri, conferințe și performance-uri la Hanul Gabroveni.

Maria Balabaș și Mihai Balabaș/performance mix de sunete autentice din viața de zi cu zi a orașului București.

Există o amprentă sonoră a Bucureștiului care poate fi recunoscută în vocile Gării de Nord, în claxoane, dar și în binecunoscutele strigăte matinale, pe străduțele orașului, „fiare vechi cumpăr”. Maria și Mihai vor performa un colaj live bazat pe o interpretare personală a experienței radiofonice trăite în București, ca punct de reper: „Diferite sunete urbane, voci din trecut se fac auzite, altele dintr-o memorie colectivă, altele din familie sau propriile noastre voci în diferite momente ale vieților noastre. Singurul gând călăuzitor este acela de a recrea o memorie pierdută”. Bonus în deschiderea serii: Documentarul General mood, de Irina Botea & Jon Dean, un film despre arhivele radioului Europa Liberă. Filmul a fost lansat în martie 2015, în cadrul expoziției „Repertorii ale (in)discreției”, la tranzit.ro.

Bucureștiul e-n cărți | Eveniment de weekend

„Bucureștiul a fost generos cu scriitorii lui, i-a lăsat să se hrănească din substanța sa, uneori în mod dureros, handicapant, lăsându-se hrănit la rândul lui, ca pasărea uriașă din poveste, de către cei care au scris despre el. Ei au mai tăiat din când în când câte o bucată din propria coapsă, pentru ca în schimb orașul să-i transporte dintr-o parte în alta, pe spatele lui. Scriitorii i-au întors generozitatea și paradoxurile, deși adesea împărțiți, la fel ca mai toți locuitorii lui, între iubire și ură pentru orașul în care trăiesc. L-au transformat în cadru de desfășurare, dar și în personaj. L-au venerat, l-au blestemat, l-au explorat până în cea mai halucinantă intimitate a lui.” – Svetlana Cârstean, curator.

Vineri, 3 aprilie

19:00 – 21:00 Dezbatere și lectură

Invitați: scriitorii Ioana Pârvulescu și Răzvan Petrescu • Moderator: Florina Pîrjol, critic literar

Sâmbătă 4 aprilie

18:00 – 19:30 Dezbatere și lectură

Invitați: scriitorii Adrian Schiop și Mihai Duțescu • Moderator: Paul Cernat, critic literar

19:30 – 20:00 Pauză

20:00 – 22:00 Dezbatere și lectură

Invitați: scriitoarele Gabriela Adameșteanu și Simona Sora • Moderator: Andreea Răsuceanu, critic literar

Duminică, 5 aprilie

18:00 – 22:00 Maraton de poezie

Invitați: poeții Adela Greceanu, Florin Iaru, Octavian Soviany, Bogdan-Alexandru Stănescu, Miruna Vlada și Elena Vlădăreanu. • Moderator: poeta Svetlana Cârstean

Evenimente găzduite

19 martie – 8 aprilie

Have a Look into My Life!

Despre expoziție: Have a look into My Life! este o expoziție de artă contemporană a unor tineri artiști romi recunoscuți pe plan internațional. Poveștile și experiențele individuale descriu diversitatea limbii romani, precum si vitalitatea artei contemporane rome. Publicul este invitat să își formeze o imagine despre ce înseamnă să fii rom în Europa de astăzi. Expoziția a fost organizată în colaborare cu o rețea de instituții europene, consilii pentru drepturile romilor, precum și Consiliul Europei. Artiști expozanți: Robert Olaf Gabris (AT/SK), Gabi Jiménez (FR), Damian Le Bas (GB), Delaine Le Bas (GB), Mihalis Kokarevics (LV), Kiba Lumberg (FI), Lidija Mirković (RS/DE), Denis Mustafa (KO), Sami Mustafa (KO/FI), Nihad Nino Pušija (DE/BA), Roma Kale Panthera: Věra Duždová (CZ), Tamara Moyzes (CZ), Marina Rosselle (FR), George M. Vasilescu (RO).

Evenimente speciale în cadrul expoziției:

Miercuri, 1 aprilie | 19:00 – 20:00 – Improvizație, de Mădălin Mandin

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Număr de vizualizări :787


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro