Proiectul ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” – programul săptămânii 20 – 26 aprilie 2015

apr. 20th, 2015 | By | Category: Eveniment

Proiectul se desfașoară la Hanul Gabroveni din București și este structurat sub forma unei trilogii, în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar locuitorii lui generatori de conținut. Lansarea oficială a proiectului a avut loc pe 26 martie 2015. Curatori: Trevor Davies, Sorin Istudor, Alina Șerban. Texte: Alina Șerban, Anca Ioniță. Manager de proiect: Raluca Ciută.

Memorie | Expoziție permanentă

Prima parte a proiectului, intitulată Memoria Orașului, are ca scop alcătuirea unei hărți afective a Bucureștiului, pornind de la imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, la care locuitorii orașului sunt invitați să participe cu mărturii fotografice și istorii subiective ce surprind dinamica vieții bucureștene.

Săptămâna 5  | 20 – 26 aprilie

Miercuri 22 aprilie | 19:00

Intersecțiile de miercuri

Serie de dezbateri, conferințe și performance-uri la Hanul Gabroveni

Dezbaterea „Demolăm pentru a construi?”

Invitați: Liviu Chelcea, sociolog, și Philip O’Ceallaigh, scriitor.

Moderator: jurnalistul Matei Martin

Argument: „Oraşul Bucureşti arată ca un şantier colosal. Te plimbi pe străzi şi te pierzi printre schele, construcţii neterminate, ruine şi zone dezafectate. Blocurile de locuit, turnurile, casele, clădirile administrative, vechile fabrici sau hale aproape că şi-au pierdut identitatea. Clădiri, mult plastic şi ferestre reflectorizante. Cîteodată, în aceste geamuri se oglindesc nişte case frumoase, dar neîngrijite, gata să sucombe. În rest, e foarte mult moloz. Nu ştii exact ce vrea proiectantul, habar nu ai cum va arăta, pînă la urmă, oraşul. Ce e de păstrat din „oraşul vechi”?” (Matei Martin, jurnalist)

Curator: Svetlana Cârstean

Conferința Internațională de Iluminat Eficient Energetic

Hanul Gabroveni, sala Arcelor, ora 19:00

În cadrul acestui eveniment de deschidere a Conferinței Internaționale „București — Oraș sub microscop”, în prezența oficialilor LUCI la București și a reprezentanților din câteva zeci de orașe membre ale Asociației, Primarul General, Sorin Oprescu va semna Carta Iluminatului Urban, ceea ce va conferi Bucureștiului calitatea de membru asociat al Comunității Internaționale pentru Iluminat Urban (LUCI). Până în acest moment, Carta Iluminatului Urban a fost semnată de 39 de orașe printre care Bruxelles, Budapesta, Eindhoven, Glasgow, Lyon, Hamburg, Moscova, Paris, Roma.

Joi-Vineri, 23 – 24 aprilie

Conferința „București — Oraș sub microscop”

Hotel Novotel, sala Paris, începând cu ora 9:30

Eveniment sustinut de ARCUB

Tema conferinței o constituie prezentarea și dezbaterea Strategiei București 2035 și a celor mai importante programe și proiecte de infrastructură urbană cu componentă de iluminat eficient energetic realizate în oraș, în perioada 2008-2015. La conferință, alături de reprezentanții Comunității Internaționale pentru Iluminat Urban (LUCI) și ai Primăriei Municipiului București, vor participa persoane din conducerea autorităților publice locale din țară și din străinătate, reprezentanți ai principalelor organisme de reglementare în domeniul iluminatului și energiei din România. „Orașul sub microscop” este un eveniment bianual, ce oferă participanților oportunitatea de a descoperi strategia de iluminat a unui oraș membru al Asociației.

Joi-Sâmbătă 23 – 25 aprilie

Primăria Municipiului București prin ARCUB organizează prima ediție a Festivalului Internațional al Luminii, Spotlight.

Festivalul va fi lansat printr-un concert incendiar susținut de Robin and the Backstabbers și Alternosfera pe 23 aprilie, de la ora 20.00, pe Strada Franceză din Centrul Istoric al Bucureștiului. Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piața Națiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformându-se într-o expoziție-gigant, iar spațiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalațiilor interactive și al spectacolelor de lumini. Programul conferinței este disponibil online /www.luciassociation.org/bucharest-programme/, iar accesul celor care doresc să participe la conferință se face doar în urma înscrierii pe website-ul www.luciassociation.org/bucharest-registration/.

Vineri 24 aprilie

Expoziția Memoria Orașului participă în cadrul programului Noaptea Albă a Galeriilor, fiind deschisă publicului între orele 16:00 și 4:00.

40 de galerii și 31 de spații alternative își vor deschide porțile în noaptea de 24 aprilie, oferind în buna tradiție a Nopții Albe a Galeriilor, un program dinamic de expoziții și evenimente dedicate artei contemporane. Noaptea Galeriilor de la Hanul Gabroveni cuprinde trei expozitii: Memoria Orașului, Război și Pace în Balcani, precum și Bucureștiul Sălbatic. Detalii pe: www.noapteagaleriilor.ro. Evenimentul este organizat de Ephemair Association, sponsorizat de Raiffeisen Bank și co-finanțat de ARCUB.

Evenimente găzduite

17 aprilie – 15 mai

Război și Pace în Balcani

Hanul Gabroveni, sala Coloanelor

Expoziție despre impactul Primului Război Mondial asupra populației civile.

Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB.

Program de vizitare zilnic 12:00-20:00

Expoziția prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914–1918. De la aceștia ne-a rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile.

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Număr de vizualizări :642


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro