Patrimoniu refuzat de Minister – continuare

apr. 17th, 2015 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 18 aprilie, este Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor istorice. Artmark Historical Estate, divizia Artmark specializată în vânzarea de monumente istorice și de artă, aduce la cunoștința publică faptul că Ministerul Culturii și-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemțiune al statului în cazul monumentului Castelul Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Național.

Castelul Pogány din Retezat/Hunedoara, unul dintre puținele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare și funcționare, și-a câștigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Național Retezat, dar și datorită istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogány – parte a elitei transilvănene din secolul XIX. Un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriței Margit Pogány, modelul și iubita lui Constantin Brâncuși. „Domnișoara Pogány” este una dintre cele mai celebre opere ale lui Brâncuși, diferite versiuni ale operei aflându-se la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) sau Muzeul de Artă din Philadelphia. Recordul pentru una dintre versiuni, „Domnișoara Pogány II”, a fost stabilit în 1997 la Christie’s New York pentru suma de 5,6 milioane de euro. Domeniul Pogány, format din castel și un parc dendrologic de 17 ha, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru valoarea, discountată față de evaluare, de 500.000 euro.

Sub deviza “nu există viitor fără istorie”, Artmark Historical Estate activează pentru punerea în circulație și în valoare și a monumentelor uitate. Cu soluții pragmatice pentru conservarea și valorificarea castelelor și monumentelor de artă, Artmark Historical Estate își propune să recupereze și prezerve valorile autentice românești prin găsirea pentru acestea a unui proprietar care să le merite.

Începând cu momentul recepționării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemțiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitație, concurs de oferte sau prin tranzacție privată.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmarkhistoricalestate.ro

Număr de vizualizări :1373


2 Comments to “Patrimoniu refuzat de Minister – continuare”

  1. livia spune:

    Pasivitate şi la Bucureşti, şi-n Moldova, şi-n Ardeal, şi-n toată Ţara!

  2. livia spune:

    Revin: Cine ştie ce se întâmplă cu proprietatea familiei Enescu de la MIHĂILENI? O căsuţă, despre care, în 2013, se vestea ruinarea ei, totală…, undeva, plasată „pe un deal din susul apei Siretului…” În 2016, s-ar împlini 135 de ani de la naşterea lui George ENESCU… Oare cum se pregăteşte Ministerul Culturii, Ţara aceasta, numită România, pentru a-l Omagia pe marele nostru GEORGE ENESCU?????

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro