Doina Ruști citește din ”Manuscrisul fanariot” la Iași

apr. 26th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 29 aprilie 2015, de la ora 18.00, la Librarium Palas (Palas Mall Iași, vis-à-vis de Caruselul venețian) Doina Ruști va citi fragmente din cel mai recent roman al său, “Manuscrisul fanariot”, apărut la Editura Polirom. Alături de autoare, vor mai fi prezenți Nicoleta Munteanu, Ema Ilie și Livia Iacob, redactori ai revistei Alecart. „Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureștiului fanariot, o urbe, sau mai bine zis o încropeală urbană, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și melancolii fără nume. Dacă ar fi atât și tot ar fi de-ajuns. Dar povestea despre o iubire imposibilă și care sfărmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente și cu talentu-i bine cunoscut, Doina Ruști ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar și pe criticul cu bune cunoștinte istorice.” (Eugen Negrici)

Doina Ruști este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase târguri și evenimente internaționale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă și construcție solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre acestea amintim ”Zogru” (2006, 2013), reeditat în colectia Top 10+, ”Fantoma din moară” (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, și ”Lizoanca la 11 ani” (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruști trăiește în Bucuresti, este profesor universitar și scenarist.

Număr de vizualizări :929


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro