„Culorile sunetelor” – turneu al flautistului Matei Ioachimescu în nouă oraşe

apr. 20th, 2015 | By | Category: Eveniment

În perioada 22 aprilie – 1 mai 2015, flautistul Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai îndrăgiţi muzicieni români, revine pe scenele din România într-un turneu ce va cuprinde nouă oraşe: Bistriţa, Suceava, Gheorghieni, Mediaş, Sinaia, Câmpina, Piteşti, Cisnădie şi Bucureşti. Muzicianul va concerta alături de violistul transilvan Sándor Antal şi de harpista slovenă Tina Žerdin. În Capitală, recitalul va avea loc marţi, 28 aprilie 2015, ora 19.00, la Biserica Evanghelică C.A. (str. Luterană nr. 2). Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

După succesele turneelor anterioare precum „Paris”, „Lumiere” sau „Playlist”, Matei Ioachimescu le propune de aceasta dată melomanilor o formulă inedită, pe muzica unor compozitori precum Claude Debussy, Johann Sebastian Bach, Astor Piazzolla sau Béla Bartók. Matei Ioachimescu, Sándor Antal şi Tina Žerdin vor fi însoţiţi în acest turneu, în premieră românească, de o harpă de concert.

22 aprilie, Bistriţa, Sinagoga

23 aprilie, Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare“

24 aprilie, Gheorgheni, Centrul Cultural

25 aprilie, Mediaş, Biserica evanghelică

26 aprilie, Sinaia, Sala Baccara a Casino-ului

27 aprilie, Câmpina, Casa de cultură „Geo Bogza”

28 aprilie, Bucureşti, Biserica Evanghelică C.A.

30 aprilie, Piteşti, Filarmonica

1 mai, Cisnădie, Biserica Evanghelică

În program:

Jacques Ibert – Preludiu

Johann Joachim Quantz – Fantezie pentru flaut solo

Max Reger – Suita pentru violă solo

Carlos Salzedo – Cântecul nopţii pentru harpă

Claude Debussy – Sonata pentru flaut, violă şi harpă

Arnold Bax – Trio elegiac

Jacques Ibert – Entracte

Henryk Wieniawsky – Capriciu pentru violă şi harpă

Johann Sebastian Bach – 3 Invenţiuni la doua voci (ar. pentru flaut şi violă)

Astor Piazzolla – „Oblivion”   pentru flaut violă şi harpă

Béla Bartók – Dansurile româneşti pentru flaut, violă şi harpă

Matei Ioachimescu

Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării“ de Ministerul de Externe al Austriei, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni români. Cu o activitate concertistică impresionantă, Matei Ioachimescu susţine concerte în cele mai diverse formule, prezentând programe de mare succes în Europa şi Asia. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit, este deţinător al mai multor distincţii şi burse şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa. Instrumentul pe care cânta este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu.

Sándor Antal

Violistul Sándor Antal s-a născut la Miercurea-Ciuc. Şi-a început cariera profesionistă ca membru al Filarmonicii de Stat din Oradea. Muzician avid de permanentă dezvoltare, a absolvit Academia de Muzică din Cluj, continuându-şi studiile cu un Masterat la Universitatea de Muzică şi Arte din Graz. Muzicieni precum György Kurtág, Robert Levin, Csaba Erdélyi, Ervin Schiffer, Eszter Haffner, Răzvan Popovici, Roland Daugareil şi-au pus amprenta asupra tânărului Sándor Antal, devenind cu ajutorul lor unul dintre acei muzicieni versatili, care pot aborda cu uşurinţă atât repertoriul de orchestră, cât şi cel de muzică de cameră sau folclor. Din 2008 este membru al celebrei „Philharmonie der Nationen“ din Germania.

Tina Žerdin

Născută în Slovenia, Tina Žerdin a studiat pianul, canto şi în cele din urmă s-a dedicat harpei, instrument care a consacrat-o pe scene internaţionale. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovenia, artista colaborează permanent cu orchestra Volksoper din Viena, cu Orchestra teatrului La Scala din Milano, cu Wiener Kammerorchester sau cu Orchestra Radiodifuziunii Austriece. Este unul dintre cei mai căutaţi solişti, a popularizat acest instrument în toate colţurile lumii, compozitori contemporani dedicându-i piese. Anul 2015 i-a adus albumul de debut, cu muzică pentru harpă solo, produs de Radiodifuziunea din Ljubliana, album ce deja a adunat numeroase aprecieri ale criticilor din Slovenia şi Austria.

Eveniment organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, CreArt – Centrul de artă, creaţie şi tradiţie al Municipiului Bucureşti.

Parteneri culturali: Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea de Concerte Bistriţa, Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, Centrul Cultural Gheorgheni, Biserica Evanghelică din Mediaş, Centrul Cultural „Carmen Sylva“ Sinaia, Casa de Cultură „Geo Bogza“ Câmpina, Filarmonica de Stat din Piteşti, Biserica Evanghelică Cisnădie şi Biserica Evanghelică C.A. Bucureşti.

Număr de vizualizări :737


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro