”Cărţile care deschid lumea”, la ”Cafeneaua de ştiinţă”

apr. 2nd, 2015 | By | Category: Eveniment

„Nimic din ceea ce poate face un calculator nu se compară cu o carte. Nu poţi pune cu adevărat o carte pe Internet. (…) Calculatorul îţi poate oferi cel mult un manuscris. Oamenii nu vor să citească manuscrise. Ei vor cărţi. Cărţile au un miros aparte. Arată bine. Le poţi strânge în braţe. Le poţi lua în buzunar” – Ray Bradbury. Pornind de la aceste idei, Radio România Cultural vă invită la cea de-a treia ediţie din 2015 a ”Cafenelei de ştiinţă” cu tema ”Cărţile care deschid lumea”. Luni, 6 aprilie 2015, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, între orele 19:00 – 21:00, dar şi în direct pe Radio România Cultural, 101,3 fm şi online, audio şi video, pe www.radioromaniacultural.ro

Cât de departe suntem de ceea ce spunea, cu nici 10 ani in urmă, Ray Bradbury, unul dintre cei mai cunoscuţi şi prolifici scriitori de literatură Science Fiction, cel care, în scrierile sale, a anticipat, printre altele, apariţia televizoarelor cu ecrane plate dar şi a realităţii virtuale? Am putea spune, metaforic vorbind, la un click distanţă! şi n-am greşi – dar ”click-ul distanţă” înseamnă, de fapt, o revoluţie!

Pentru că astăzi vorbim nu numai despre cărţi digitale ci, de fapt, despre ”tipărituri” digitale, acceptând, de dragul metaforei, contradicţia termenilor; vorbim despre clase şi „şcoli virtuale”, despre biblioteci ”clasice” şi ”biblioteci virtuale”. Vorbim, de fapt, despre (re)surse deschise – deschise cât Internetul de deschise, adică globale, mondiale.

Suntem, însă, pregătiţi, pentru această revoluţie digitală? Care sunt provocările dar şi limitele impuse de revoluţia digitală, tehnice, legale, educaţionale? Şi unde este România în curentul ţărilor care acceptă şi folosesc resursele deschise?

Vom încerca să aflăm în ediţia din 6 aprilie 2015 a Cafenelei de Ştiinţă. Invitaţi: Andra Bucur, jurist şi cercetătoare în ştiinţe juridice, Anca Velicu, cercetător, Institutul de sociologie, Academia Română, Nicoleta Fotiade, Co-fondatoare şi preşedinta Mediawise Society, Nicolaie Constantinescu, arhitect informaţional pentru comunitatea specialiştilor din ştiinţele informării, Kosson, Bogdan Manolea, Director executiv Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI).

Număr de vizualizări :1041


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro