Târgu Mureş cu un sfert de veac în urmă, proiecţie de filme documentare și dialogul istoricilor, la Institutul Balassi

mart. 16th, 2015 | By | Category: Eveniment

Interferenţa etnică sau conlocuirea paralelă – cum se pot interpreta evenimentele de la Târgu Mureş 1990 după un sfert de veac? Cum sunt ele văzute de către participanţii de odinioară, „actorii” filmelor documentare? Cum sunt interpretate procesul şi evenimentele de atunci de către istoricii de azi? În ultimii ani evenimentele au fost tema unor memorii, studii ale istoricilor, filme documentare sau piese de teatru. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în data de 18 martie 2015, începând cu ora 19.00, la sediul din str. Gina Patrichi nr. 8, discuţii pe această temă, cu participarea unor tineri istorici, precum şi a unor realizatori de filme documentare.

Novák Csaba Zoltán, cercetător la Institutul de Cercetări Socio-Umane Gheorghe Şincai din Târgu Mureş, din cadrul Academiei Române, semnează – alături de László Márton – un volum în care abordează evenimentele din martie 1990 prin prisma documentelor istorice. Partenerul de discuţie al tânărului istoric târgumureşan va fi Cristian Vasile, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga din cadrul Academiei Române, cel care în calitate de expert al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiză a Dictaturii Comuniste din România a colaborat la redactarea Raportului final  în baza căruia Preşedintele României a condamnat regimul comunist din România ca ilegitim. Din anul 2008 este coordonator – împreună cu Vladimir Tismăneanu – al seriei Istorie Contemporană a Editurii Humanitas.

Pe parcursul serii vor fi proiectate, în prezenţa regizorilor, două filme documentare.

În filmul documentar intitulat Szembesítés (Confruntarea) de Gulyás Gyula, evenimentele sunt evocate de către participanţii la conflict. Atunci şi acolo, alături de personalităţi notorii numeroşi oameni de rând s-au confruntat cu evenimente dramatice inevitabile, care nu au fost discutate nici în cercurile apropiate, personale, cu atât mai puţin în sfera publică. Filmul este o încercare pentru un dialog bazat pe astfel de monologuri şi destăinuiri, realizat cu colaborarea maghiarilor şi a românilor, în speranţa continuării dialogului.

De asemenea va fi prezent Cornel Mihalache, realizatorul – alături de Bereczki Edit – a filmului documentar intitulat Văd doare capul?, din care prezentăm prima parte care abordează evenimentele prin prisma participanţilor de naţionalitate română.

Număr de vizualizări :1459


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro