Programul primelor două zile ale Salonului de Carte Bookfest Timișoara, ediția a IV-a

mart. 26th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Deschiderea oficială a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, ediția a IV-a, are loc joi, 26 martie 2015,  ora 12.00, la Centrul Regional de Afaceri Timiș (CRAFT) din Bd-ul Eroilor de la Tisa, nr. 22 (vizavi de Sala Olimpia).  Panglica Bookfest va fi tăiată de viceprimarul municipiului Timișoara Dan DIACONU, Florica CHIRIȚĂ, director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Răzvan HRENOSCHI, din partea Consiliului Județean și Mihai MITRICĂ, organizatorul manifestării. Accesul publicului va fi permis gratuit la evenimentele Bookfest în fiecare zi de la ora 10.00 la 20.00.

Cum sunt descriși românii în presa britanică

Bookfest nu așteaptă zilele de week-end pentru evenimentele cele mai interesante, în agenda primei zile figurând lansări, dezbateri și expoziții la care cititorii bănățeni vor putea să cunoască nume importante ale scenei noastre culturale.

Astfel, de la ora 16.00, Cristina CHEVEREȘAN și Dana PERCEC participă la o discuție pe o temă actuală – modul cum sunt priviți românii în presa britanică – pornind de la volumul „Romanians in the Right-Wing British Press”, publicat de Irina Diana MĂDROANE la Editura Universității de Vest Timișoara. Începând cu ora 17.00, Cristina CHEVEREȘAN este și în centrul lansării lucrării „Celuloză vs. Celuloid. Despre cărți și ecranizări”, pe care o semnează împreună cu Adina BAYA. Volumul, apărut tot la editura universitară locală, va fi prezentat publicului de Mircea MIHĂIEȘ și Marcel TOLCEA.

Vernisaj de artă fotografică

Ziua continuă cu un eveniment la care vizitatorii salonului îi vor putea vedea și asculta pe scriitorii Daniel VIGHI și Viorel MARINEASA. De la ora 18.00, în prezența invitaților Brândușa ARMANCA și Tudor CREȚU, Daniel VIGHI își lansează volumul „Graffiti cu ȚUȚEA. Eseu despre nesemnificativ”, iar Viorel MARINEASA vine dinaintea publicului cu „Lecturi parțiale. Librăria de nișă”.

Anunțând programul zilelor următoare, care nu se limitează la carte, ci se deschide cățre domenii conexe precum filmul sau fotografia, prima zi de Bookfest Timișoara 2015 include, de la ora 19.00, și vernisajul expoziției de grup ”Viziuni fotografice”, organizată de Asociația Timișoreană de Fotografie. Manifestarea prilejuiește și o dezbatere cu tema „Prea multă sau prea puțină fotografie?”, la care vor participa Virgil BABUȘCOV, Dan BURULEANU, Lucian IONICĂ, Valentina SAROȘI, Mihai ZEGREA, precum și universitarul Camil MIHĂESCU.

Viața Hannei ARENDT și Marele Premiu la Cannes 2013

În paralel, între 16.00 și 20.00, Cinematografului de artă Bookfest va prezenta filme premiate la cele mai mari festivaluri. E vorba, de la 16.00, de „Hannah Arendt”, co-producție Germania, Israel, Luxemburg, Franța despre una dintre cele mai influente și carismatice autoare de filozofie din secolul XX. Imediat apoi, începând cu ora 18.00, „Inside Llewyn Davis” al regizorilor-cult Ethan și Joel COEN, film care a luat Marele Premiu la Cannes în 2013.

Program vineri, 27 martie 2015

16:00 Lansare: Ethosul folcloric – sistem deschis *Existența ca întemeiere, de Vasile-Tudor Crețu (EUVT). Prezintă: Otilia Hedeșan, Viorel Marineasa, Tudor Crețu.

17:00 Lansare: Asaltul cetății. Dosarul de Securitate al lui G. Călinescu, de Ionel Oprișan (Ed. Saeculum I.O.). Alături de autor mai participă: prof. univ. dr. Alexandru Ruja și prof. univ. dr. Cornel Ungureanu.

18:00 Lansare: Viraj în ireal. Modernități particulare în literatura română interbelică, de Gabriela Glăvan (EUVT). Alături de autoare vor vorbi: Cornel Ungureanu și Adriana Babeți.

Program cinema, vineri, 27 martie 2015

16:30 Tărâmul visurilor (SUA, 2012, dramă/fantasy, r. Benh Zeitlin, 1h33min, subtitrat în limba română).

Nominalizat cu patru Oscaruri.

18:00 Inside Llewyn Davis (SUA, 2013, dramă, r. Ethan si Joel Coen, 1h44min, subtitrat în limba română).

Câștigător al Marelui Premiu al Juriului și nominalizat pentru Palme d’Or la Cannes în 2013.

Intrarea în cadrul salonului, cât și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia, va fi gratuită. Programul de vizitare este între 10:00-20:00, zilnic.

Bookfest Timișoara 2015, la care cumpărătorii vor putea găsi, la prețuri de editură, circa 20.000 de volume, este un salon organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara.

Partenerii acestei ediții sunt: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara

Parteneri media: Radio România Timișoara, Ora de Timiș, TVR Timișoara, Hotnews.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut (București, 28 mai – 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al ediției 2014 a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură – Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996). În 2015 invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Republica Cehă.

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania

Număr de vizualizări :1112


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro