Premieră Adrian Ghenie în licitațiile din România

mart. 16th, 2015 | By | Category: Postcard

Lavacow, prima casă de licitații de artă exclusiv online din Estul Europei, prezintă publicului pentru întâia oară o operă de Adrian Ghenie, artistul român al momentului în Occident. Acest eveniment marchează și prima licitație din România care oferă spre vânzare o operă de Ghenie, al cărui record de autor este de aproape 2 milioane de euro pentru opera „The Fake Rothko” tranzacționată la Sotheby’s Londra în mai 2014. De asemenea, Licitația Lavacow Spring Auction, de luni, 30 martie 2015, ora 21:00, propune iubitorilor de artă pe celebrii Salvador Dalí, Joan Miró, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Simon Hantaï, alături de opere ale artiștilor contemporani Dan Perjovschi, Sorin Ilfoveanu, Harry Guttman, Valeriu Mladin.

În licitația Lavacow, Adrian Ghenie este prezent cu un autoportret, în tehnica uleiului, realizat în 2000 – 2001, Self-portrait with Laurels. Autoportretul a fost frecvent exploatat de către artist, însă, în acest caz, pictura amintește de subiectele mitologice din arta clasică și abordarea cromatică a lui Tintoretto. Ceea ce-l diferențiază pe Ghenie este dinamismul pensulației in maniera picturii lui Francis Bacon. Deși realizată la începutul carierei, acum mai bine de 10 ani, opera Self-portrait with Laurels anticipează efervescența artei lui Ghenie din prezent, care a devenit într-un timp record, la 37 de ani, revelația anului în licitațiile internaționale de artă contemporană din 2014, conform unui clasament realizat de platforma online artnet.com. Opera este o ocazie unică pe piața românească de artă și se adresează unui colecționar sau investitor cu viziune globală.

Adrian Ghenie este considerat unul dintre cei mai de succes artiști est-europeni, atât din punct de vedere comercial, fiind tranzacționat de marile case de licitații internaționale Sotheby’s și Christie’s, cât și din punct de vedere al relevanței creației sale pentru arta contemporană. Operele semnate de Ghenie se află în cele mai mari colecții de artă din lume precum cele ale Centrului Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeului Hammer și Muzeului de Artă Contemporană (Los Angeles), S.M.A.K. (Ghent). Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența), Galeria Pace (New York). În 2015, Adrian Ghenie va reprezenta România la a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă la Biennale di Venezia, considerată cel mai prestigios eveniment pentru arta contemporană, cu proiectul „Darwin’s Room”.

Loturile pot fi vizionate online pe site-ul www.lavacow.com, unde cei interesați pot lăsa oferte de achiziție. Perioada de ofertare se încheie luni, 30 martie 2015, ora 21:00 cu licitația online live Lavacow Spring Auction, când aveți ocazia să participați la viitorul licitațiilor de artă și să vă adjudecați opere emblematice ale unor importanți artiști postbelici și contemporani.

Lavacow.com este prima inițiativă care oferă iubitorilor de artă din toată lumea un spațiu virtual în care pot licita pentru lucrări de artiști contemporani din Europa de Est. Lansată pe 22 mai 2014, în cadrul primului târg internațional de artă din România, ART SAFARI Pavilionul de Artă București, platforma Lavacow.com revoluționează piața de artă. Singularitatea conceptului propus de Lavacow constă în “The Revolutionary Auction Room” ce permite utilizatorilor să experimenteze fiorul unei licitații de artă într-o simulare online de tip joc. Fiecare utilizator își poate personaliza prezența printr-un avatar (personaje pline de caracter create de artistul de benzi desenate Alexandru Ciubotariu – Pisica Pătrată), poate folosi un alias și afișa public țara sa de proveniență. Licitațiile Lavacow au loc cu o frecvență lunară.

Număr de vizualizări :1224


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro