spot_img

Picnic francofon, în 20 de localități din România

În acest an, luna francofoniei va fi marcată de un eveniment de talie națională, un picnic francofon, ce va avea loc în același timp, în 20 de localități din România. Scopul este de a reuni tinerii francofoni români cu personalitățile din lumea diplomatică, instituțională și de afaceri în vederea facilitării schimburilor de idei în ceea ce privește limba franceză, francofonia în România și de a promova multilingvismul. Momentul cheie al acestei prime ediții este marcat prin publicarea de haikuri în limba franceză în rețelele de socializare.

Evenimentul va avea loc, marți, 17 martie 2015, intervalul orar 12:00-15:00, la : București – Casa Universitarilor; București – Şcoala Centrală; Iași – Institutul Francez Iaşi;  Timișoara – Parcul copiilor; Cluj Napoca – Institutul Francez Cluj; Brașov – Alianţa Franceză ( Casa Baiulescu – Mansarda); Constanța – Campusul Universităţii Ovidius; Ploiești – Palatul Culturii; Pitești – Alianţa Franceză; Craiova – Holul Universităţii din Craiova; Buzău – Galeria Mall Buzau; Galaţi; Suceava – Campusul Universităţii « Ştefan cel Mare » ; Piatra Neamț – Parc Central; Oradea – Universitatea din Oradea; Alexandria – Liceul Pedagogic; Râmnicu Vâlcea – Parcul « Mircea cel Batran »; Tecuci –Colegiul Naţional « Spiru Haret »; Baia Mare – Colegiul Naţional « Mihai Eminescu »; Arad – Parcul Copiilor; Suceava – Universitatea « Ştefan cel Mare »; Botoșani – Colegiul Naţional « A.T. Laurian »; Câmpeni (județ Alba) – Colegiul Naţional Avram Iancu ; Satu Mare – Colegiul Naţional « Doamna Stanca » participare online.

În cadrul evenimentului „Picnic poetic #haikunoi2015” mai mulți ambasadori ai țărilor francofone se vor deplasa în țară pentru a participa și a susține evenimentul. Astfel, Excelența Sa, dl François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, va participa la evenimentul organizat la Palatul Culturii din Ploiești. Totodată, printre Ambasadorii prezenți la evenimente se numără și E.S. Dna Joanne Lemay, Ambasadoarea Canadei, care va fi prezentă la Craiova, E.S. Dna Faouz El Achchabi, Ambasadoarea Regatului Maroc în România  prezentă la Pitești și E.S. Dl. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Confederației Elvețiene prezent la Piatra-Neamț. Dl. Benoit Rutten, Președinte al GADIF, Delegat Wallonie-Bruxelles va fi prezent la Buzău, iar Dl.  Fabien Flori, Director regional al Agenției Universitare Francofone, Dna Chantal Moreno, Directoarea biroului regional al Organizației Internationale a Francofoniei (OIF) și Dl. Christophe Gigaudaut, Consilier de cooperare și acțiune culturală și Director al Institutului Francez din România, vor deschide evenimentul la București.

Întâlnirea va începe în fiecare oraș la ora 12 cu activități propuse de organizatori. La ora 14 toți participanții vor publica poeziile pe pagina personală de Facebook, folosind hashtag-ul #haikunoi2015.

Picnicul poetic este rezultatul colaborării dintre membrii Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone (GADIF), Ambasada Franței, Institutul Francez din România, lectoratele franceze, alianțele franceze, diverse centre francofone, liceele bilingve, bibliotecile francofone, catedrele de franceză.

Scopul este de a aduce laolaltă studenții, elevii, bursierii Erasmus francofoni din România, comunitatea francofonă cu ambasadorii, responsabilii delegațiilor sau instituțiilor francofone, directorii companiilor, profesorii de franceză sau cu celelalte personalități reprezentative ale francofoniei din România.

Picnicul poetic face parte din seria de manifestări organizate de Ambasada Franței și de operatorul său cultural din România, Institutul Francez.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508