Pianistul Matei Bucur Mihăescu, în concert la Veneția

mart. 17th, 2015 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 21 martie 2015, ora 17:30, la Palatul Albrizzi din Veneția (Cannaregio 4118), Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în parteneriat cu Asociația Culturală italo-germană din Veneția, organizează cel de-al doilea concert ENESCU 60. Recitalul va fi susținut de tânărul pianist și compozitor Matei Bucur MIHĂESCU. În program piese de: George ENESCU și Matei Bucur MIHĂESCU.

Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român și se înscrie în strategia Institutului Român de Cultură și Cercetarea Umanistică de la Veneția de promovare a operei marelui violonist, compozitor și dirijor George Enescu, prin intermediul unei serii de concerte organizate cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moarte.

Matei Bucur MIHĂESCU – “Bagheta magică a muzicii clasice româneşti contemporane” – este considerat un nou brand românesc. La numai 20 ani, dar cu deja o foarte bogată experienţă de scenă, continuă să uimească lumea muzicală în tripla sa calitate de pianist, compozitor şi dirijor, fiind recunoscut ca un fenomen, un talent muzical complex, de excepţie; este student al Universității Naționale de Muzică București – secția Dirijat Orchestră și student al Facultății de Științe Politice a Universității București; pentru activitatea sa excepţională, atât în domeniul culturii generale cât şi al muzicii, i-a fost decernat doi ani la rând Premiul de excelenţă al Liceului ,,George Enescu”.

Ca pianist, repertoriul său acoperă peste 400 de ani de muzică cuprinzând lucrări cu stiluri variate şi cu grad ridicat de dificultate din creaţiile compozitorilor clasici, moderni şi contemporani, iar ca şi compozitor are peste 80 de creaţii pentru pian, orchestră, cor şi diverse formule instrumentale care au fost interpretate pe scene de primă mărime de către artişti de prestigiu (orchestre, coruri, soliști) sub bagheta unor mari maeştri dirijori. Stagiunea muzicală 2010 a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Radio s-a deschis cu o integrală componistică Matei Bucur Mihăescu; în anul 2008 a înfiinţat şi lansat propria orchestră de cameră CAMMERATA, iar în 2010 a înființat cvartetul MATEO considerat de la prima apariție un cvartet de excepție atât prin formula instrumentală (clavecin/pian, flaut, oboi, fagot), cât și prin repertoriul original abordat; în anul 2011 debutează ca dirijor la pupitrul propriei orchestre cu care susține stagiunea muzicală permanentă ,,CaMMerata” (pe scenele Teatrului Național de Operetă ,,Ion Dacian” și Operei Naționale București); participă în calitate de compozitor și dirijor alături de propria orchestră CaMMerata în cadrul Festivalului  Internațional ,,George Enescu” edițiile 2011- 2013. Au fost produse trei CD-uri cuprinzând lucrări pentru pian solo, în interpretare proprie, atât din creaţia universală, cât şi compoziţii personale; au fost editate trei caiete de partituri (Editura Muzicală) cuprinzând lucrări pentru pian solo compuse de Matei Bucur Mihăescu. Începând din anul 2010 se organizează Concursul de interpretare ”Matei Bucur Mihăescu”; ajuns la cea de-a șasea ediție concursul se desfășoară pe următoarele secțiuni: interpretare pianistică, muzică de cameră, canto clasic, canto muzică ușoară.

Pentru activitatea deosebită în domeniul artei interpretării pianistice şi al compoziţiei i-au fost decernate Trofeul Casei de producţie Rollywood pentru muzică, Premiul de excelenţă al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Titlul de ,,mic ambasador al culturii româneşti în lume” oferit de Ministerul Afacerilor Externe şi Asociaţia Partenerilor Corpului Diplomatic, Diploma de excelență pentru contribuția de excepție în domeniul creației și interpretării muzicale oferită de ministrul educației, cercetării, tineretului și sportului; în anul 2010, Liceul de muzică ,,George Enescu” din Bucureşti a instituit şi decernat premiul pentru interpretare pianistică ,,Matei Bucur Mihăescu”; a primit o bursă la Viena, a urmat cursuri de măiestrie artistică cu iluştrii muzicieni din Austria, Germania, Rusia, Japonia, Israel.

Organizatori: Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

În parteneriat cu: Asociația Culturală italo-germană din Veneția

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Pentru informații: 041 522 54 75

Număr de vizualizări :1269


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro