O poveste palpitantă despre soarta unei familii destrămate:” Înapoi în Ghana”, de Taiye Selasi

mart. 19th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

”Înapoi în Ghana”, de Taiye Selasi, povestea impresionantă a unei familii destrămate care descoperă că şansa de a se reuni se află chiar în propriul trecut, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba engleză şi note de Iuliana Dumitru, disponibil şi în ediţie digitală. Roman tradus în peste 20 de ţări, aflat printre cele mai bune 10 cărţi ale anului 2013 în topurile The Wall Street Journal şi The Economist.

”Înapoi în Ghana” este povestea unei familii contemporane ai cărei membri, risipiţi pe toate meridianele planetei, se reunesc în urma unui eveniment tragic, dar şi un excurs despre valoarea originilor şi a identităţii individuale. Atunci cînd Kweku Sai, chirurg prestigios, dar soţ lamentabil, moare din pricina unui atac de cord în Accra, fiii şi fiicele lui vin în Ghana şi se strîng cu toţii în casa enigmaticei lor mame. Fiul cel mare, Olu, misterioşii gemeni Taiwo şi Kehinde, al căror trecut ascunde o taină cutremurătoare, şi fiica cea mică, Sadie, se întorc la locul originar, aşa cum făcuse şi tatăl lor odinioară. Firul vieţii tuturor, copii şi părinţi, îl poartă pe cititor din Accra pînă în Lagos şi din Londra pînă în New York, dezvăluie secrete cumplite, greşeli dureroase şi poveşti de iubire chinuitoare, dar şi o posibilă mîntuire, şansa unui nou început.

„M-am întrebat adesea dacă scrisul nu e doar o formă de nebunie acceptabilă din punct de vedere social.” (Taiye Selasi)

„Înapoi în Ghana este o poveste palpitantă despre soarta unei familii, dar în acelaşi timp şi o explorare extatică a vieţii lăuntrice a membrilor săi.” (Teju Cole)

„Selasi scrie cu eleganţă despre felul în care oamenii se îndepărtează unii de alţii – soţi de soţii, fraţi de surori, părinţi de copii.” (Entertainment Weekly)

„Amintind de cărţile lui Jhumpa Lahiri, dar înzestrat cu mai multă căldură şi vitalitate, romanul lui Selasi, susţinut de o scriitură elocventă, spune povestea impresionantă a unei familii destrămate care descoperă că şansa de a se reuni se află chiar în propriul trecut.” (Publishers Weekly)

Taiye Selasi (n. 1979, Londra) este absolventă summa cum laude a Universităţii Yale din SUA şi are un masterat în relaţii internaţionale obţinut la colegiul britanic Nuffield din Oxford. În 2005 a publicat în The LIP Magazine un eseu de mare succes, „Bye-bye, Babar”, în care a popularizat conceptul de „afropolitan”. Povestirea sa „Vieţile sexuale ale fetelor africane” a fost publicată în antologiile Granta 115: The F Word (2011) şi The Best American Short Stories (2012). În 2013 Selasi a publicat romanul Înapoi în Ghana, care a avut un succes imens şi a fost tradus în peste douăzeci de ţări.

În aceeași colecție:

Hiromi Kawakami, Vreme ciudată la Tokio

Anna Gavalda, Billie

Irène Némirovsky, Dușmanca. Balul

Rabbih Alameddine, Femeia de hîrtie

Hans Fallada, Și-acum ce facem, micuțule?

Don DeLillo, Omul căzător

În pregătire:

Jess Walter, Viețile financiare ale poeților

Herman Koch, Cina

Număr de vizualizări :1047


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro