Lectură şi lansare la București: ”Manuscrisul fanariot”, de Doina Ruşti

mart. 31st, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Editura Polirom vă invită să participați în această săptămână la două evenimente dedicate noului roman semnat de Doina Ruști, ”Manuscrisul fanariot”.

Joi, 2 aprilie 2015, la ora 19.00, la Cărturești Carusel, veți putea asculta câteva pagini din ”Manuscrisul fanariot”, în lectura Dorotheei Petre. Prima ușă deschisă prin labirintul de papuci, eșarfe și baclavale. Cîntece fanariote. Anterie din Aferim-ul lui Radu Jude.

Sâmbătă, 4 aprilie 2015, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea cărții. Invitați: Luminița Corneanu, Eugen Negrici și Cătălin Ștefănescu, moderatorul discuțiilor. Cu participarea actorilor Dragoș Panait și Radu Bunescu și, desigur, a romancierei Doinei Ruști.

Are 17 ani și e din Salonic. Iubește hainele frumoase, călătoriile și mai mai presus de orice, libertatea. Visul lui poartă un singur nume: București. Bucureștiul anului 1796.

Acesta este personajul Doinei Ruști, din romanul Manuscrisul fanariot. Îl puteți întîlni în ușa Librăriei Humanitas Cișmigiu, legănîndu-și umbreluța galbenă, fluturîndu-și poalele anteriului.

„Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureștiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o încropeală urbană, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și melancolii fără nume. Dacă ar fi atît și tot ar fi de-ajuns. Dar povestea despre o iubire imposibilă și care sfărîmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente și cu talentu-i binecunoscut, Doina Ruști, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar și pe criticul cu bune cunoștințe istorice.” (Eugen Negrici)

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase tîrguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre acestea amintim ”Zogru” (2006, 2013), reeditat în colecţia Top 10+, ”Fantoma din moară” (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, şi ”Lizoanca la 11 ani” (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Număr de vizualizări :1301


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro