spot_img

Grupul Vouă prezintă ”Școala de agenți”, la Teatrul de pe Lipscani

Joi, 12 martie 2015, ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, gazda obișnuită a reprezentațiilor trupei, Compania Teatrală Vouă sărbătorește 33 de ani de existență jucând spectacolul „Școala de Agenți”. Sunt așteptați toți cei care vor să râdă non-stop și să uite timp de două ore de realitățile roz care ne înconjoară. Evenimentul VOUĂ 33 se va încheia cu un spectacol în Republica Moldova, acolo unde trupa a susținut mai multe manifestări cu accente patriotice rar întâlnite în februarie ’90.

Puțină lume își mai aduce aminte că în anii ’80 exista o mișcare culturală studențească foarte bogată, cu performanțe artistice extraordinare, fie că vorbim de trupe de estradă, de teatru sau de umor, fie că vorbim de trupe rock sau de dans.

În februarie-martie 1982, Adrian Fetecău, pe atunci student în anul cinci al Politehnicii bucureștene, vechi mohican al mișcării artistice studențești, după ce a trecut prin mai multe trupe, a decis să „racoleze” mai mulți studenți talentați pe care i-a cunoscut de-a lungul timpului și a înființat Cenaclul de umor, muzică și poezie VOUĂ. Numele dat de Fetecău trupei nou-înființate a fost inspirat de o melodie a trupei orădene METROPOL, iar deviza cenaclului a fost, încă de la început, „Vouă vă dăruim totul!”.

Primul spectacol VOUĂ s-a derulat pe 8 Martie 1982 în sala de lectură a complexului studențesc al Facultății de Drept. Atunci peste 200 de fete au venit să urmărească 13 studenți politehniști. Numărul membrilor formulei inițiale VOUĂ nu a fost unul cu ghinion, pentru că trupa a ajuns repede un reper al manifestărilor studențești. În 1984, în Casa de Cultură „Grigore Preoteasa”, Cenaclul VOUĂ a deschis „Festivalul Politehnicii”. După motto-ul spectacolului „Fiecare gură de om va fi prevăzută cu un post de grănicer!”, rostit de Fetecău la microfon în fața unei săli arhipline, a urmat piesa muzicală „E prea lung drumul înspre comunism!”. Manifestarea a fost oprită după o oră de „factorii responsabili”, în huiduielile sutelor de studenți, după prezentarea momentului „Olteni, da’ mulți…”, iar trupa a fost interzisă în București timp de un an! VOUĂ a revenit, apoi, în prim-planul mișcării culturale studențești schimbându-și numele din „cenaclu” în „grup” după întâmplările tragice de la Ploiești ale Cenaclului FLACĂRA.

În decembrie ’88, VOUĂ a sărbătorit în Aula Facultății de Drept spectacolul cu numărul 500, iar în mai ’89 a susținut în campusul studențesc REGIE o manifestare în aer liber cu peste 10 000 de spectatori, unii dintre ei asistând la cele peste trei ore de umor și muzică de pe căminele din vecinătatea scenei. Iată ce se scria în 5 august 2010, pe site-ul REPORTER VIRTUAL, în articolul „Serviciul Român de Porcărie”: „Înainte de Revoluție, umorul celor de la DIVERTIS sau de la VOUĂ era atât de coroziv, atât de subversiv, încât mă miram, ascultând casete trase „pe sub mână” pe la reuniunile studențești, cum de nu-i leagă nimeni pe acești băieți curajoși. Poantele erau năucitoare, jocurile de cuvinte absolut adorabile, aluziile vizibile și de pe Lună. Dacă nu prea te ducea capul, nu înțelegeai mare lucru, din textele aparent inofensive, dar, dacă aveai ceva glagorie în cap, te prăpădeai de râs!”.

Datorită unor înregistrări video clandestine, primele momente difuzate de TVR, după Revoluție, în 27 si 28 decembrie 1989 au fost cu Grupul VOUĂ. Au urmat mai bine de 25 de ani de apariții la majoritatea posturilor TV generaliste și de numeroase spectacole, dar și de numeroase schimbări în trupă, singurul membru constant în toate formulele rămânând fondatorul VOUĂ, Adrian Fetecău.

În prezent, el conduce COMPANIA TEATRALĂ VOUĂ, o trupă de teatru independentă care promovează regulat două comedii, „Stăpânul Ciolanului” și „Școala de Agenți”, precum și spectacolul de muzică și poezie „Țara Cățeilor”. Trupa a devenit o constantă a festivalurilor de teatru, dar și a multor alte manifestări organizate în diverse colțuri ale țării. La „Festivalul VEDETEATRU 2014” de la Buzău, după ce a vizionat „Școala de Agenți”, cunoscutul om de teatru Emil Boroghină, directorul „Festivalului SHAKESPEARE”, felicitând trupa, a declarat că n-a mai râs cu poftă de foarte mult timp!

În toate spectacolele sale, VOUĂ merge și acum pe drumul umorului de calitate, fără strâmbături și mitocănisme! În trupa COMPANIEI TEATRALE VOUĂ se îmbină experiența unor actori de excepție cum sunt Marilena Chelaru, Tudorel Filimon (nea Popa din „La bloc”) și Candid Stoica cu entuziasmul și talentul mai tinerilor Cristina Cabel, Ioana Chelaru, Jean Lemne, Vlad Jipa, Daniel Torje, Andrei Necula și Gheorghe Raiu. Părțile muzicale ale spectacolelor sunt asigurate de doi din membrii trupei din anii ’80, Ovidiu Mihăilescu și Dan Caramihai.

Pe 8 martie 2015 VOUĂ a sărbătorit exact 33 de ani de la primul spectacol la Cheile Grădiștei unde a prezentat comedia „Școala de Agenți” la invitația lui Ovidiu Garbacea, cel care a construit în vârf de munte un complex turistic impresionant! După spectacol, la o cupă de șampanie, „Familia VOUA” a privit cu nostalgie către trecut, dar și cu speranță către viitor! Numeroșii tineri prezenți la spectacolele trupei, care s-au arătat entuziasmați de cele văzute, cum s-a întâmplat la Facultatea de Electronică, reprezintă certitudinea că umorul fără trivialități mai are o șansă în România.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508