Dezbaterea ”Paradoxala utopie postcomunistă a spațiilor conduse de artiști la București”

mart. 6th, 2015 | By | Category: Eveniment

Luni, 9 martie 2015, orele 19:30, la  tranzit.ro/ București (Str. Gazelei nr. 44, sector 4) va avea loc o masă rotundă organizată și moderată de Igor Mocanu, cu titlul ”Paradoxala utopie postcomunistă a spațiilor conduse de artiști la București”. Participanți: Adrian Guță, Farid Fairuz, Nicu Ilfoveanu, Simona Dumitriu, Suzana Dan, Veda Popovici.

„Paradoxala utopie rezidă în situația invers proporțională dintre cantitatea copleșitoare de instituții de artist care circumscriu cultura artist-run din România postcomunistă și funcționarea defectuoasă a câmpului artelor vizuale în genere, fie acesta unul liberal într-un context el însuși defectiv din punct de vedere instituțional. Aparenta ebuliție și efervescență din câmpul artelor contemporane maschează, de fapt, nostalgia utopică a artiștilor de a beneficia de un sistem artistic coerent, care să funcționeze bine și care să le retribuie munca pentru ceea ce este.” (Igor Mocanu)

Dezbaterea pornește de la textul scris de Igor Mocanu pentru „Close-up: Post-Transition Writings“, un volum publicat de Artyčok.TV și Academia de Arte Frumoase din Praga în cadrul proiectului „Close-up: creative tools for new criticism”. Proiectul este realizat în perioada 2013-2015 prin colaborarea a șase organizații (Artyčok.TV, ArtToday, tranzit. ro, Lumen, KURS și Remont). La acest volum au mai contribuit: Société Réaliste, Erik Sikora, Martin Zet, skupina P.O.L.E., Claudiu Cobilanschi, Mileta Mijatović, Marko Miletić, Vida Knežević, József Mélyi, Tereza Stejskalová, Ivana Komanická, Corina L. Apostol, Jan Zálešák și Miklós Erhardt.

Cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene.

Fundația ERSTE este partenerul principal al tranzit. ro.

Foto: spațiul subRahova, 2011

Mai multe detalii:   tranzit.rodrafturi critice sau facebook.

Număr de vizualizări :819


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro