Adrian Cioroianu, la Conferinţa “Romanians and Jews Facing the Great War”

mart. 10th, 2015 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează duminică, 22 martie 2015, ora 10:00, conferinţa “Romanians and Jews Facing the Great War” susţinută de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, la Rabin Observatory- Clădirea Rabin din cadrul Universităţii din Haifa. Introducere: Prof. Gur Alroey, directorul Şcolii de Istorie -Universitatea din Haifa. Participanţi: Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Universitatea Bucureşti, şi Prof. Raphael Vago, Universitatea din Tel Aviv Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul, în limba engleză, este dedicat marcării a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial. La conferinţă vor participa studenţi şi profesori din cadrul Şcolii de Istorie şi a Departamentului de Studii Internaţionale ale Universităţii din Haifa, precum şi din cadrul Instititutul Strochlitz pentru Studierea Holocaustului.

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, editura ICR a publicat volumul bilingv Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc de Adrian – Silvan Ionescu. Volumul este prefațat de un studiu despre Serviciul Fotografic al Armatei Române, aflat la dispoziţia Marelui Cartier General din anul 1916, care include fotografi şi operatori celebri în epocă, a căror misiune era aceea de a însoţi deplasarea trupelor pe front, realizând jurnalul iconografic al diverselor unităţi în timpul manevrelor.  În acest album se regăsesc figuri emblematice pentru istoria României: Regina Maria, Regele Ferdinand, Principele Carol, principesele Elisabeta, Maria, Ileana, principele Nicolae, veniţi pe front să-i încurajeze pe soldaţii români. Generali români şi francezi – Eremia Grigorescu, Arthur Văitoianu, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze  ş. a.,  alături de miile de combatanţi anonimi care şi-au jertfit vieţile pentru salvarea României vor rămâne, prin aceste imagini, în memoria timpului.

Adrian Cioroianu (n. 5 ianuarie 1967, Craiova) este profesor universitar şi decan al Facultăţii de Istorie de la Universitatea București, autor al mai multor cărți de istorie a României şi coautor de manuale de liceu. În perioada 2007-2008 a  îndeplinit funcția de Ministru al Afacerilor Externe în Guvernul României. A urmat cursurile Facultății de Istorie de la Universitatea București (1988-1993), masteratul în istorie („Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies”) la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1996-1997) și cursuri de doctorat în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1997-2002), finalizate prin susținerea tezei cu titlul „Mitul, Imaginea și Cultul liderului în România comunistă”. De asemenea, a fost și bursier al Colegiului Noua Europă (2001-2002). După absolvirea facultății, Adrian Cioroianu a devenit cadru didactic la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București. De asemenea, a fost profesor la Colegiul PRO din București (1998-2007) și redactor la revista “Dilema veche” (1998-2007). A realizat emisiunile „Ora de istorie” (Realitatea TV, 2000); „Chiasma. Dialoguri PAX” (PAX TV, 2003) și „Totul la vedere” (TVR 1).

Volume publicate : Arhiva Durerii (Ed. Fundația Academia Civică, 2000) – în colaborare cu Lucian Boia şi Tom Sandqvist; Scrum de secol. O sută una povești suprapuse (Ed. Curtea Veche, 2001); Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie și alte vanități contemporane (Ed. Polirom, Iași, 2002); Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (Editions Curtea Veche et AUF, 2004); Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (Ed. Curtea Veche, 2005); Sic transit gloria… Cronica subiectivă a unui cincinal în trei ani și jumătate (mai 2001-octombrie 2004)” (Ed. Polirom, Iași, Colecția Ego, Publicistica, 2006); Istorie, eroi, cultură politică (2008, Scrisul Românesc); Geopolitica Matrioșkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009); Visul lui Machiavelli. 150 de povesti despre lucruri pentru care ati putea renunta la Paradis (2010, Editura Curtea Veche); Epoca de aur a incertitudinii (2011, Editura Curtea Veche); Adulter cu smochine și pescăruși (Editura Curtea Veche, 2012)

Număr de vizualizări :787


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro