”Epocalipsa”, de Ardian-Christian Kuciuk

mart. 30th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Librarium Haemus a apărut romanul ”Epocalipsa”, de Ardian-Christian Kuciuk. Doi bătrâni îndrăgostiți – într-o perioadă în care oamenii par sau chiar sunt mai monotoni și previzibili decât viața – pe numele lor Io și Yo, se mută împreună și toată lumea crede că se retrag doar ca să-și aștepte moartea. De fapt, îndrăgostiții încep în taină o reformatare a   memoriei, trăind în prezent ca orice  contemporan asediat de oferte, iar în trecut ca doi copii care păstrează doar ce nu poate lua moartea.

De o inteligență ieșită din comun, rafinați și cu un limbaj deseori șocant de bogat, Io și Yo ”fac curățenie” în viețile proprii cu devotamentul Alzheimer-ului, dar cu duioșia și cu o bunătatea ascunsă maiestuos sub luciditate. Demersul lor ajută ca cititorul să poată ”citi altfel” mai multe fenomene ale Europei din trecut și din prezent.

”De când eram mic, mă uitam la unii oameni ca măcelarul şi-i cântăream în gând, afirmă Io. Bine, nu era cântărirea clasică. Observasem eu că unii trăiesc şi dispar ca şi cum n-ar fi avut vreodată o greutate anume, o prezenţă convingătoare, înţelegi, ca şi cum n-ar fi avut suflet şi nume în ei, ci doar aparenţă, şi mă gândeam că poate sunt doar personajele unor cărţi. Deşi unele personaje, vorba aia…”. Cu timpul, fără a-și crede simțurilor, îndrăgostiții ”ies” din vârsta lor, în același timp cu textul cărții. Aceasta se restructurează,  sfârșitul clasic fiind înlocuit treptat de curgerea întâmplărilor și a dialogurilor, având  drept scop găsirea unui început care numai în memorie nu poate fi.

Scriitor de expresie albaneză și română, profesor universitar, eseist și editor, Ardian-Christian Kuciuk (pseudonimul lui Ardian Kycyku, născut la 23 august 1969) este autorul a peste patruzeci de volume de proză, nuvele, scenarii și eseuri.

”Epocalipsa”, roman, 96 pagini, Editura Librarium Haemus, București, 2014. ISBN: 978-606-8093-66-6. Cartea se găsește la Librăria Syntagma din Bvd. Liviu Rebreanu 6A, Galeriile Titan, București, Tel: +40 722 207 643 | +40 314 382 017, dar și în câteva formate electronice.

HaemusPress

Număr de vizualizări :1411


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro