Viața de informator prin prisma filmelor maghiare, la Institutul Balassi

feb. 26th, 2015 | By | Category: Eveniment

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 2-4 martie 2015, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea cortinei de fier, respectiv cu ocazia Zilei Comemorative a Victimelor Comunismului, zilele filmelor politice. În cadrul proiecţiilor ne vom focusa asupra unui sistem dispărut şi a consecinţelor acestuia, prin lentilele agenţilor. Proiecţiile vor avea loc la sediul institutului (str. Gina Patrichi nr. 8), zilnic începând cu ora 18.00, cu subtitrare în limba engleză şi română. Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri cu specialişti din domeniu, moderator fiind Demeter András István. Dezbaterile se vor desfăşura în limba română.

Luni, publicul va putea urmări două filme despre activitatea de agent, şi anume un film documentar cuprinzând filme educative destinate pregătirii pentru viaţa de agent, urmat de un thriller politic despre examinarea acestor agenţi în ceea ce priveşte desfăşurarea muncii de agent şi conformarea la acest sistem.

Marţi apelăm la un ton mai personal: primul documentar prezintă destăinuirea unei persoane clericale despre modul în care şi-a desfăşurat munca de agent, iar filmul artistic prezintă relaţia personală dintre un ex-agent şi subiectul său, după 20 de ani de la schimbarea de regim, arătând cum se poate trăi în continuare cu această conştiinţă în circumstanţe politice noi.

Miercuri vom proiecta două filme care au ca temă dorinţa de evadare din lumea celor observaţi şi spiritul de libertate. Începem cu un film documentar în care un domn în vârstă povesteşte cum a participat, în 1971, la deturnarea unui avion către Viena, ca după aceea să se întoarcă în ţară conştient de faptul că-l aşteaptă închisoarea. Documentarul va fi urmat de un film artistic despre povestea a doi tineri maghiari care după evenimentele din 1956 îl iau ca ostatic pe ambasadorul maghiar din Elveţia şi îl somează să recunoască la Radio Europa Liberă că sistemul din Ungaria este unul totalitar, de reprimare.

Eveniment realizat cu sprijinul: Nemzetpolitikai Államtitkárság şi Bethlen Gábor Alap.

AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

Luni, 2 martie 2015, ora 18.00

Papp Gábor Zsigmond: Viaţa unui informator / Az ügynök élete, 2004, documentar, 82 min, subtitrat în limba engleză

Între 1958 şi 1988 a existat un studio de film în cadrul Ministerului de Interne din Ungaria, und se turnau filme educative pentru informatori. Prin aceste filme informatorii erau învăţaţi cum să facă o percheziţie în secret, cum să urmărească o persoană, cum să implementeze un microfon de înregistrare sau cum să atragă în sistem un nou informator.

Luni, 2 martie 2015, ora 19.30

Bergendy Péter: Examenul / A vizsga, 2011, film artistic, 90 min, subtitrat în limba română

În acest film evenimentele din 1956 servesc doar ca fundal pentru un thriller a cărei acţiune ar putea avea loc chiar la sediul CIA. Doar că simbolurile folosite aici nu sunt inspirate din filme hollywoodiene, iar pentru noi, est-europeni, decodarea cărţilor de istorie înseamnă cu siguranţă altceva, atunci când un securist maghiar interoghează un conţopist mărunt.

Marţi, 3 martie 2015, 18.00

Varga Ágota: Agentul / A tartótiszt, 2013, documentar, 64 min, subtitrat în limba engleză

Documentarul prezintă o parte din munca securităţii regimului Kádár prin prisma unui fost agent.

Marţi, 3 martie 2015, 19.00

Cserhalmi Sára: Dragii mei prieteni turnaţi / Drága besúgott barátaim, 2012, film artistic, 93 min, subtitrat în limba română

Tânăra regizoare, în filmul ei de debut, prezintă viaţa de după schimbarea de regim a unui turnător, cum se reflectă el la noua structură a societăţii, dar şi societatea cum a reuşit (sau nu) să prelucreze acest fenomen.

Miercuri, 4 martie 2015, ora 18.00

Fazakas Péter: Pe aripile libertăţii – povestea adevărată a lui Moka Béla / Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története, 2013, documentar, 53 min, subtitrat în limba engleză

În mai 1971 şase tineri înarmaţi au deturnat un avion pe ruta Oradea–Bucureşti şi au ajuns la Viena. În film personajul principal, acum la vârsta de 73 de ani, ne povesteşte această aventură şi de ce s-a întors în ţara în care îl aştepta închisoarea.

Miercuri, 4 martie 2015, ora 19.00

Szász Attila: Ambasadorul din Berna / A berni követ, 2014, film de televiziune, 76 min, subtitrat în limba engleză

Doi emigranţi maghiari îl capturează pe ambasadorul maghiar din Elveţia, cerând autorităţilor maghiare să admită la Radio Europa Liberă crimele regimului Kádár.

Număr de vizualizări :1318


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro