Peste 2.000 de autori de opere scrise sunt prejudiciați cu peste 4.000.000 lei

feb. 7th, 2015 | By | Category: Proiecte

Joi, 29 ianuarie 2015, organismul de gestiune colectivă a drepturilor de autor Opera Scrisă.Ro a dat publicității un raport potrivit căruia societatea de gestiune a drepturilor de autori Pergam datorează Copyro și  Opera Scrisă.Ro peste 4.000.000 lei noi. Raportul privind sumele datorate se referă la sumele încasate și datorate de către societatea Pergam către Copyro și Opera Scrisă.Ro din remunerațiile compensatorii pentru copia privată și retransmiterea prin cablu pentru anii 2013 și 2014. Până la sfârșitul anului 2013, Pergam datora aproximativ două milioane lei celor peste 2.000 de autori de opere scrise înscrişi în Copyro și Opera Scrisă.Ro. Banii provin din remunerațiile compensatorii pentru copia privată și retransmiterea prin cablu, remuneraţii colectate de către Pergam. Deşi era obligată prin lege, societatea Pergam  nu a publicat sau comunicat datele pentru anul 2014 cu privire la sumele datorate Copyro și respectiv Opera Scrisă.Ro, sume colectate de Pergam pentru retransmiterea prin cablu.  Din sumele anual colectate și cuvenite autorilor de opere scrise, societatea Pergam ar mai datora, estimativ pentru anul 2014, alți 2.000.000 lei.

Opera Scrisă.Ro și Copyro au efectuat peste zece demersuri către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și către Pergam cu privire la comunicarea și plata sumelor datorate, toate acestea fiind fără rezultat. Legea prevede că organismul de gestiune colectivă colector unic are obligația față de organismele beneficiare să comunice trimestrial sumele colectate, să efectueze repartițiile în cel mult 6 luni de la colectare și să efectueze plata sumelor colectate.

Opera Scrisă.Ro și Copyro sunt organisme de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul tuturor operelor scrise, în timp ce societatea Pergam este organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor din domeniul operelor științifice. Pergam este colector unic pentru remunerațiile din retransmitere prin cablu cuvenite tuturor autorilor de opere scrise desemnată prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și a fost colector unic pentru copia privată până la data de 23.02.2014, când colector unic pentru copia privată a fost desemnată Opera Scris.ro.

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţa prin registre nationale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiintifică în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe. Oficiul este coordonat metodologic de Ministrul culturii şi cultelor, iar finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Oficiului se asigură integral şi distinct de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Culturii şi Cultelor, ministrul coordonator fiind ordonator principal de credite.

Număr de vizualizări :1568


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro