Adrian Munteanu – lansare atipică, la București

feb. 23rd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 27 februarie 2015, ora 16.00, la Centrul Cultural J.L.Calderon, va avea loc recitalul de sonete ”Între om și Zeu”, prilejuit de lansarea antologiei de sonete ”Fluturele din fântână”, apărută la editura bucureșteană eLITERATURA. Autor și interpret Adrian Munteanu.

După șapte volume de sonete apărute în șapte ani consecutivi și după recunoașterea națională și internațională a acestei străduințe, poetul brașovean ADRIAN MUNTEANU se află într-un moment fast al carierei sale literare, acela de a-și vedea adunate într-o antologie cuprinzătoare o parte însemnată a sonetelor tipărite în cele șapte volume, cu modificări ulterioare pe care le-a operat. Antologia FLUTURELE DIN FÂNTÂNĂ, apărută la editura bucureșteană eLITERATURA și beneficiind de o copertă imaginată de artistul plastic Mihai Criste, conține și un capitol de sonete inedidte.

Adunându-și atât resursele poetice, cât și cele interpretative, de actor cu peste 20 de premii naționale de interpretare, Adrian Munteanu a decis să realizeze evenimente atipice de promovare a operei sale. Cu dorința de a simplifica desfășurarea, de a crea intimitate, de a lăsa poezia să vorbească plenar, de a se apropia de cititorii săi, subliniind mereu că atunci când ridici poezia pe scenă o transformi în spectacol, autorul recurge la o formă de manifestare extrem de rar întâlnită în spațiul literar românesc, și anume formula de PERFORMANCE POETRY, însemnând un recital din sonetele sale susținut chiar de autor, o demonstrație a capacităților poetice și interpretative în același timp, urmat de un dialog cu spectatorii și o sesiune de autografe.

De ce ar trebui să veniți vineri, 27 februarie 2015, ora 16.00, la Centrul de cultură j.L. Calderon, București: pentru că veți asista la un eveniment în care poezia va fi regina și nu vorbele despre poezie; pentru că nu va fi masă de prezidiu și nu vor fi indivizi făcând pe vedetele în spatele ei; pentru că nu vor fi critici care, de regulă, cred că te pot uimi prin capacitatea lor de sinteză; pentru că nimeni nu va lauda pe nimeni; pentru că vei auzi textele cărții și nu părerea altora despre texte; pentru că ești lăsat să decizi singur dacă îți place sau nu; pentru că poetul apucă să vorbească, nu numai să mulțumească la final celor care l-au  sprijinit; pentru că veți vedea un poet care are “neobrăzarea” de se arăta singur în fața cititorilor (nu gol, speră el) cu tot ceea ce poate spune și face; pentru că veți da de un poet, ADRIAN MUNTEANU, singurul din România care crede că poezia ridicată pe scenă se transformă în spectacol și care va face spectacol; pentru că poetul în cauză nu se ascunde în spatele unei cărți sau a unor foi scrise, citind plictisit conținutul lor; pentru că va fi mai mult decât un recital de poezie; pentru că poezia va circula liber pe traseul autor-cititor; pentru că nimeni nu te obligă să cumperi ceva; pentru că un poet are insolența de a împrumuta haina actorului (poate nu e nici una, nici alta, dar trebuie văzut, ca să vă lămuriți); pentru că nu se știe dacă veți mai vedea așa ceva în Țara românească; și pentru multe altele, nespuse, dar, poate, sesizabile pe viu.

www.adrianmunteanu.arts.ro

www.facebook.com/groups/soneteadrianmunteanu/

Număr de vizualizări :838


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro