”Zorba”, la Teatrul de Sufragerie

feb. 4th, 2015 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 7 februarie 2015, ora 20.00, Teatrul de Sufragerie (Str. Grigore Cobălcescu nr. 51, sector 1) prezintă spectacolul ”Zorba”, adaptare dupa N. Kazantzakis. Un spectacol de Ioan Mihai Cortea. Cu Mihai Ioan Cortea și Silvian Vâlcu.

“Muierea-i altceva… e ceva de neînţeles şi toate legile statului şi ale religiei greşesc. De-ar fi să fac io legile nu le-aş face la fel pentru muieri şi pentru bărbaţi, NU! una, zece, o sută, o mie pentru bărbat, doar e bărbat, poa’ să le-ndure… dar nici măcar una pentru muiere, pentru că muierea-i o făptură slabă.” (Zorba)

„E un drac în mine care de câte ori vede că plesnesc, îmi zice Dansează!” strigă Ioan Mihai Cortea, interpretând personajul Zorba din romanul lui Nikos Kazantzakis. Ridică ambele mâini către cer, pocneşte sacadat din degete, apoi bate în acelaşi ritm cu picioarele în podeaua scenei. (Decât o Revista)

Spectacolul a fost jucat pe data de 1 noiembrie 2013, la Paris, în Sala Bizantină de la Palais de Béhague, evenimentul fiind organizat de Asociaţia ADERF şi Ambasada României.

“Pentru Ioan Mihai Cortea, Zorba e „modelul bărbatului simplu, pentru care valorile principale sunt femeia, munca şi mâncarea—trei lucruri esenţiale fără de care nu poţi spune că exişti”. (Decât o Revista)

“Cortea îl creează pe Zorba ca pe muchie de cuţit: să îl facă credibil aici, în faţa publicului de teatru, detașându-l de celebrul Zorba din film. După mine a reuşit. A reuşit împreună cu Vâlcu. Textul te pătrunde şi rămâne ca amintirea unei furtuni care, după ce ţi-a lăsat o stare de adâncă nelinişte, te încurajează la meditaţie.” (jurnalul.ro)

“Zorba”, montarea lui Ioan Mihai Cortea, născută poate dintr-o evidentă pasiune pentru personajul lui Kazantzakis, respectă spiritul liber al personajului, neîngrădirea – orice s-ar înţelege prin acest cuvânt. Iar pasiunea şi emoţia care se simt în jocul celor doi compensează cu siguranţă celelalte probleme ale montării, cu atât mai mult cu cât publicul reacţionează foarte bine aproape la fiecare dintre replici. Şi, poate cel mai important, Ioan Mihai Cortea reuşeşte să redea psihologia atât de complicată în simplitatea ei a lui Zorba. O dezlănţuire de energie absolut molipsitoare, cum rar găseşti în teatre, şi o anume febrilitate care, chiar dacă pe alocuri frizează trăirismul, devine însăşi materia vie din care se plămădeşte personajul lui, autentic şi deloc influenţat de modelul Anthony Quinn, de care e greu de trecut…” (Monica Andronescu, Revista Yorick)

Participarea în limita a 20 de locuri disponibile. Pentru bilete şi detalii teatruldesufragerie@gmail.com , bilete online www.iabilet.ro

www.teatruldesufragerie.ro

Număr de vizualizări :1322


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro