spot_img

”Superviziuni”, la Victoria Art Center

Victoria Art Center vă invită la vernisajul expoziției ”Superviziuni” joi, 26 februarie 2015, ora 19.00. Proiectul „SUPERVIZIUNI” s-a născut din dorinţa a cinci artiste de a-şi prezenta împreună creaţiile ce au în comun aceeaşi practică artistică. Rouka B.Lescaut, Anca Diaconu, Delphine Poitevin, Masha Schmidt si Mireille Vautier caută ceea ce leagă trecutul, prezentul şi viitorul, în relaţia fiinţei cu timpul şi materia. Ele acordă atenţie lucrurilor fără importanţă şi reunesc memoria emoţională cu percepţia realităţii vii. Expoziţia reuneşte lucrări realizate în diferite tehnici: desen, fotografie, video şi instalaţie ce se pot adapta la spaţii diferite, va fi itinerantă şi se va dezvolta, în funcţie de circumstanţe. Următoarea expoziţie se va desfăşura la galeria Noelle Aleyne Paris în luna octombrie 2015.

Rouka B.Lescaut (RD) acordă o atenţie particulară emoţiilor şi capacităţii acestora de a ne modifica în timp amintirile luând ca spaţiu de cercetare peisajul. Construit în jurul fotografiei şi al desenului, universul peisajelor sale, reale sau imaginare, se prezintă ca o succesiune de timpuri multiple: timpul înscrierii şi al ştergerii, timpul schimbării şi al repetiţiei. Spaţiile vide, în jurul cărora se construieşte un cadru incert de natură, redau în acest context timpul necesar mereu evoluţiei – acest aprope „nimic” în termen de reprezentare şi naraţie. Acest vid de acţiune nu este iniţial un spaţiu deliberat, el  vine, revine ca o necesitate, desen după desen şi ne permite tuturor – artist şi privitor – accesul la un alt spaţiu: cel care lucrează în subconştient, sub şi între fiecare imagine.

La Anca Diaconu, imaginile sunt fotografiile unor reverii urbane, instalaţii grafice în care semnele sunt corpuri ce exercită o forţă şi o acţiune asupra materiei ce ne înconjoară. Instalaţie efemeră, mobilierul urban îşi schimbă înfaţişarea, într-un mod aproape poetic, la fiecare pas sau adiere de vânt. Acest univers aparent nemişcat, căruia abia îi acordăm importanţă, se desenează şi se redesenează prin jocul timpului şi a persistenţei prezenţei umane. Cu această serie de lucrări, Anca Diaconu surprinde nestatornicia lucrurilor din spaţiul urban cotemporan, care evoluează la limita dintre abstract şi figurativ.

Delphine Poitevin înfăţişează desenul ca un proces atât grafic, cât şi spaţial, care se înscrie într-o abordare multimedia: hârtie de calc, wall drawings, imagini infografice, fotografice şi animate. Prin intermediul desenului, lucrările sale materializează trecerea timpului. Timpul se aşază sub forma de praf şi de mucegai, de particule infime, în locuri pustii şi peste obiecte abandonate.

Masha Schmidt realizează seria „Partitas” precum o cronică a unei vieţi – doar cu o pensulă cu tuş negru, artista trasează semne grafice peste partituri vechi, asemenea unor paşi de dans. Întalnim aici o scriere ilizibilă, însemne aproape mâzgălite, eliberate de orice constrângere. Masha Schmidt ne povesteşte astfel istoria ei, repetată, multiplicată. Este o istorie suprapusă peste ritmul emoţiilor sale ce revine mereu, cu intermitenţe, peste o altă istorie unde singurele indicii sunt, de fiecare dată, notele muzicale.

Mireille Vautier a ales să lucreze cu materiale de factură modestă, destinate a fi aruncate sau puse de o parte: saci de plastic, agendele sale, cărţi. Ea brodează deasupra creând astfel vieţi minuscule care, la o altă scară, devin peisaje cu aspect organic sau vegetal. Fragilitatea aparentă şi lejeritatea acestor materiale ce par a sta să dispară contrastează cu perenitatea broderiei. Regăsim, de asemenea, în desenele lui Mireille Vautier această nevoie de a „apuca timpul” şi de a depăna un fir, acela al unei poveşti neîntrerupte.

În această lume care aleargă mereu mai repede, demersul celor cinci artiste pare sa fie împotriva curentului, ele dorind astfel să ofere un moment de vis, de respiraţie, un episod simplu, precum o oprire asupra unei imagini, încetinind lucrurile pentru a le putea observa mai bine.

Parteneri media: ArtClue, modernism.ro, Radio France Internationale Romania, Metropotam, Artindex, Clubul Presei Transatlantice.

Vernisaj: Joi, 26 februarie 2015, ora 19.00

27 februarie – 21 martie 2015

Victoria Art Center, Calea Victoriei 12 C (lângă Biserica Zlătari)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508