Octavian Soviany i-a scris lui Nicolae Manolescu: “Rezultatele acestei premieri mi se par a fi următoarele: discreditarea premiului, discreditarea juriului (format, vai, din unii din foştii mei profesori), discreditarea Dvs şi plasarea dlui Chifu într-o situaţie ridicolă”

ian. 23rd, 2015 | By | Category: Postcard

Printr-o scrisoare deschisă adresată domnului Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Octavian Soviany, câștigătorul Premiului “Cartea de poezie a anului 2014”, pune în discuţie situaţia generată de acordarea Premiului Naţional “Mihai Eminescu”-2015 vicepreşedintelui breslei scriitorilor, Gabriel Chifu. „Stimate Domnule Profesor, Vă rog să-mi permiteţi să-mi descarc inima. O fac din dragoste pentru Dumneavoastră. V-am citit, v-am iubit şi v-am admirat decenii întregi. Pentru mine eraţi Criticul. Premierea lui Gabriel Chifu, un poet mediocru şi un prozator onorabil, m-a îndurerat. Nu pentru că aş avea ceva cu domnul Chifu…. Rezultatele acestei premieri mi se par a fi următoarele: discreditarea premiului, discreditarea juriului (format, vai, din unii din foştii mei profesori), discreditarea Dvs şi plasarea dlui Chifu într-o situaţie ridicolă. Dacă aş fi în locul Domniei Sale aş muri de ruşine. Oare Nicolae Manolescu nu mai e Nicolae Manolescu? Cu aceeaşi dragoste şi cu puţină tristeţe, Eternul dumneavoastră student virtual, Octavian Soviany”.

Joi, 15 ianuarie 2015, ora 16:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr.88), a avut loc ediţia a V-a a Galei Tinerilor Scriitori / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2014. Radio România Cultural a transmis în direct evenimentul (producător: Anamaria Spătaru). Juriul a fost format din critici literari care au câştigat Premii în cadrul Galei la ediţiile din 2012, 2013 şi 2014: Bianca Burţa-Cernat, Mihai Iovănel şi Andrei Terian. Câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2014” a fost desemnat scriitorul Octavian Soviany, pentru volumul „Călcâiul lui Magellan”, Editura Cartea Românească. Gabi Eftimie, M. Duțescu, Cosmin Borza, Bogdan-Alexandru Stănescu și Octavian Soviany sunt laureații Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2014. Organizatorii celei de a cincea ediţii a Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2014 au fost Asociaţia EURO CULTURART, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii. Parteneri: Filiala USR Bucureşti Poezie și Galeria Galateca. Parteneri media: revista Cultura, Observator cultural şi AgenţiadeCarte.ro. Coproducătorul evenimentului a fost Radio România Cultural. Gala Tinerilor Scriitori s-a desfășurat în cadrul unui eveniment multiart, avându-i invitaţi pe Mike Godoroja & Blue Spirit. Diplomele ca, de altfel, toate elementele vizuale ale acestei Gale au fost realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu. În Aula BCU au fost expuse documente şi cărţi rare eminesciene aflate în patromoniul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi al Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Premiul Cartea de Poezie a anului 2014Octavian Soviany, pentru volumul „Călcâiul lui Magellan”, Editura Cartea Românească. Premiul a fost prezentat de Bianca Burța Cernat şi oferit de Mireille Rădoi.

“ În ultimul an Octavian Soviany a tradus și a publicat într-o formă extraordinară ”Florile răului” a lui Baudelaire.  Nu e ușor să fii estetizant. „Călcâiul lui Magellan” este o construcție inedită și totuși pe linia poeziei lui Octavian Soviany. Este o carte despre vulnerabilitatea ființei, o carte despre vulnerabilitatea poetului și a poeziei. E o carte a poeziei trăite și totodată o carte despre un livresc foarte intens. O carte cu poeți, o carte cu prieteni poeți. O carte care trădează dragostea lui Octavian Soviany pentru poezie. În această zi a Culturii Naționale, o zi care stă sub semnul lui Mihai Eminescu, peste tot în țară se decernează tot felul de premii, unele prestigioase, altele foarte prestigioase. În această seară noi avem bucuria de a premia cu adevărat poezia. ”, a declarat Bianca Burța Cernat.

“ Suntem extrem de bucuroși să găzduim pentru a doua oară Gala Tinerilor Scriitori în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, o aulă care a găzduit conferințele lui George Călinescu, lui Eugen Lovinescu și a multor personalități. Nu putea fi ales un loc mai bun decât acesta pentru o Gală a Tinerilor Scriitori. Sunt fericită să ofer această diplomă lui Octavian Soviany și îi urez să ne mai încânte mințile cu alte volume.”, a declarat Mireille Rădoi.

” Mărturisesc că acest premiu m-a luat total prin surprindere pentru că eram prins cu traducerea lui Baudelaire și cu alte proiecte, încât de „Călcâiul lui Magellan” aproape că uitasem. Mulțumesc tuturor.”, a declarat Octavian Soviany.

”Premiile Galei Tinerilor Scriitori sunt tot mai râvnite şi mai respectate. După Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu şi Dan Sociu, câştigătorii primelor patru ediţii pentru cartea de poezie a anului, Octavian Soviany, un adevărat om orchestră al literaturii noastre, este un nume exponenţial pe lista scurtă a canonului literar contemporan”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Octavian Soviany s-a născut la 23 aprilie 1954 la Braşov. Licenţiat al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia de română-spaniolă. Doctor în filologie, specializarea literatură română. A publicat poezie, proză, critică literară, teatru. Laureat a numeroase premii literare. La Editura Cartea Românească a publicat volumele de poezie: Provincia pedagogică (1996) şi Dilecta (2006), iar în anul 2011, romanul Viaţa lui Kostas Venetis, urmat în 2012 de Arhivele de la Monte Negro. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1995.

Număr de vizualizări :1945


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro