spot_img

Mărcile poștale românești, apreciate la nivel internațional și în anul 2014

Timbrul, ambasador global al valorilor românești, a fost și în 2014 un observator permanent al celor mai semnificative evenimente care au marcat istoria, cultura, religia sau viața sportivă a românilor. Romfilatelia a transpus toate aceste valoroase fapte și idei pe marca poștală, însemn de stat și simbol național, materializând de-a lungul întregului an proiecte de anvergură, de înaltă ținută, deosebite prin concepția grafică și artistică. Mărcile poștale românești au primit numeroase aprecieri internaționale și în anul 2014, valoarea acestora fiind recunoscută atât de organisme acreditate în domeniu, cât și de reviste și publicații de specialitate. Printre acestea se numără și Catalogul Michel, unul dintre cele mai apreciate materiale tipărite, ce oferă o viziune detaliată a mărcilor poștale internaționale, a plicurilor de corespondență, precum și a celorlalte elemente ale emisiunilor filatelice în cauză.

Datorită deceniilor de experienţă şi revizuirii constante, Catalogul Michel este o publicație de specialitate care se distinge prin modul imparțial de colectare a datelor, acurateţea acestora, modul de sistematizare a informațiilor, precum și prin sistemul de cotare a timbrelor. Seriile de ilustraţii detaliate ce se regăsesc în fiecare număr al Catalogului Michel garantează o utilizare uşoară şi un mod rapid de a găsi informaţiile dorite, fiecare nouă ediţie fiind complet revizuită, actualizată şi extinsă pentru a reflecta mereu situaţia la zi de pe piaţa filatelică.

Catalogul Michel a apărut în 1909, când dealerul de timbre Hugo Michel din Apolda, Thüringen, a publicat primul catalog de timbre, sub forma unei liste de prețuri, dând astfel naștere unei publicații ce are în prezent o vechime de peste un secol în domeniul filateliei.

În ceea ce priveşte includerea mărcilor poştale româneşti, acestea au făcut parte din Catalogul MICHEL de la bun început. Primul Catalog MICHEL, cel din 1909, include mărci poştale româneşti din perioada 1858-1908, cu numerele MICHEL de la 1 până la 223 (plus mărcile „taxă de plată“).

De-a lungul timpului, Catalogul Michel a publicat și promovat frecvent în paginile sale timbrele românești, care, nu de puține ori, au primit cotații bune din partea specialiștilor germani. Este cazul de altfel și al timbrelor românești apărute în anul 2014, dintre care menționăm:

– 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni – emisiune deosebit de apreciată de specialiștii din cadrul editurii Michel. Produsul special al emisiunii, setul filatelic omagial, a fost realizat în Premieră, conținând un timbru de argint aurit ce reproduce imaginea domnitorului Constantin Brâncoveanu și cinci medalii de argint aurit ce ilustrează portretele celor patru fii ai săi și pe cel al sfetnicului Ianache Văcărescu. Prezentat într-o casetă elegantă, timbrul de argint aurit a primit cotația de 500 € (preț de listă: 697,00 lei) din partea specialiștilor Catalogului Michel. De asemenea, blocul-coliță de 3 timbre nedantelate, cu care este echipat albumul filatelic al emisiunii, a fost cotat cu 160 € (preț de listă: 199,00 lei). Ambele cotații pot fi consultate în Catalogul Michel nr. 1/2015;

– Ziua Culturii Naționale – Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești”, al cărei album filatelic a primit cotația de 150 €, prețul de listă fiind de 199,00 lei;

– Florile deșertului, albumul filatelic fiind cotat cu 160 €, iar prețul de listă fiind de 204,00 lei;

– Rațe sălbatice, unde albumul filatelic a avut prețul de listă de 219,00 lei și a primit cotația de 175 €;

– Trăiește sănătos! Tradiții românești, albumul emisiunii fiind cotat cu 150 € (preț de listă: 187,00 lei);

– Conferința Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare, al cărei album a primit cotația de 130 €, prețul de listă fiind de 161,00 lei;

– Nava școală „Mircea”, 75 de ani, albumul emisiunii fiind cotat cu 140 € (preț de listă: 174,00 lei);

– București, 555 de ani de existență, albumul filatelic având prețul de listă de 245,00 lei și fiind cotat cu 190 €;

– Descoperiți România, Oltenia, al cărei album filatelic a fost cotat cu 195 €, prețul de listă al acestuia fiind de 245,00 lei;

– Fructele și fauna, albumul emisiunii primind cotația de 170 €, iar prețul de listă fiind de 215,00 lei;

Bucurându-se de aprecieri internaționale de-a lungul timpulului, marca poștală românească își va continua misiunea de valorizare a bogațiilor și frumuseților naționale, adoptând tematici îndrăgite și apreciate de colecționari, totodată conturând proiecte de suflet ce se vor adăuga în colecțiile filateliștilor.

Alături de recunoașterea internațională din 2014, anul care abia s-a încheiat a însemnat pentru Romfilatelia și împlinirea unui deceniu în slujba filateliei naționale, respectiv a 10 ani de când pasiunea și munca societății și a echipei sale s-au concretizat în proiecte filatelice speciale. În speranța că și următorii 10 ani vor fi la fel de captivanți, iar mărcile poștale și filatelia românească vor avea cât mai mulți prieteni și susținători, Romfilatelia dorește să mulțumească tuturor colaboratorilor, instituțiilor de stat și private, partenerilor externi, cu ajutorul cărora a conturat cu succes cel de-al 10-lea an de activitate.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508