Întâlnire cu scriitoarea Carmen Gheorghe şi noul său roman, ”Cassa Dante”, la Braşov

ian. 13th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 13 ianuarie 2015, ora 17.00, la librăria Şt. O. Iosif din Braşov, Asociaţia Libris Cultural şi U.S.R. Filiala Braşov vă invită la o întâlnire cu scriitoarea Carmen Gheorghe şi noul său roman, ”Cassa Dante”, lansat în cadrul Festivalul Internaţional Gaudeamus, Bucureşti 2014 de Grupul Editorial RAO.

Sinuciderea, ca formă finală de trăire existenţială, plagierea şi aspectele puterii care creează dependenţă sunt temele abordate. Fiecare din chinuitoarele manifestări socio-umane sunt ataşate unui personaj devenit aproape caricatural prin exacerbarea lor literară. Pornind de la un scandal real în care numele lui Dante este legat artificial de o locaţie cu iz politic, cele trei personaje principale sunt privite necruţător de ochiul autoarei. Ea le prezintă dezgolite, dar purtând la gât însemnele specifice fiecăruia: unul- deprimarea ajunsă la exasperarea gestului final, altul- inconştienţa cu care îşi aproprie neavenit un titlu academic, al treilea- un comportament în care mania puterii îi dictează manifestările cotidiene. Pe de altă parte, ele exhibă, într-un permanent soliloc, şi gânduri, emoţii, nelinişti prin care umanitatea lor deviantă şi deviată îşi face, totuşi, apariţia. Celelalte personaje, Elisabeta a II-a şi doctorandul în neuro-pisihiatrie, devenit atentator, reprezintă şi ele subiecte incitante prin analiza minuţioasă, de multe ori ironico-duioasă, şi prin expunerea unor detalii cotidiene care altfel (ne) scapă. Caracterele lor, inspirate din mediul politic, academic si artistic sunt dezvăluite treptat, în aşa fel încât reflecţiile privind posibila lor reîntoarcere la normalitate să ducă la un final previzibil… Între ce zicea T.S.Eliot, că “neamul omenesc nu poate îndura prea multă realitate”, şi afirmaţia lui Hegel, cum că “fiecare individ există doar ca ceva recunoscut de către alt om”, se află fiinţa care vrea să domine, să înrobească, să cucerească, să stăpânească, să se recunoască în ceva, în ceilalţi. Aici se află puterea.

O carte actuală şi inedită.

www.agentiadecarte.ro/2014/11/carmen-gheorghe-lanseaza-%E2%80%9Dcassa-dante%E2%80%9D-la-gaudeamus/

www.gaudeamus.ro/ro/international/program/program.shtml?start=2014-11-22

Carmen Gheorghe este conferenţiar la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov. A debutat în anul 2012 cu Tatuaj pe glezna stângă, apărut de Editura RAO, Bucureşti- roman de dragoste recompensat cu Premiul de debut al U.S.R. Braşov. Un an mai târziu publică, la aceeaşi editură, Hamburgerul lui James Joyce, o culegere de eseuri prin care aduce în realitatea literară un mozaic de subiecte- teii de la intrarea în Cişmigiul bucureştean, o călătorie, dar şi un gest, un miros, o emoţie.

Număr de vizualizări :1779


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro