Artiștii români fac senzație la Târgul Internațional de Turism de la Stuttgart

ian. 20th, 2015 | By | Category: Postcard

În perioada 17–25 ianuarie 2015 se desfășoară la Stuttgart, în Germania, Târgul Internațional de Turism. CMT Stuttgart este cunoscut drept cea mai mare manifestare pentru public din lume, la care anul acesta România este invitată în calitate de țară parteneră. Statutul de țară parteneră înseamnă pentru România un stand de prezentare mult mai mare și foarte bine organizat, posibilități de promovare mult mai diverse (muzică, performance, dans, etalare de costume) și, în general, livrarea cât mai multor informații despre România și despre opțiunile de vizitare și cunoaștere din perspectivă turistică și culturală. În virtutea acestui statut, România a încheiat spectacolul de Gală, din 16 ianuarie 2015, cu un show original, marca Revolver, special conceput pentru acest eveniment. Rând pe rând au urcat pe scenă artiștii: Qvartetul Amadeus, Jezebel, Cristi Gram, Mihai Neniță, Josef Kappl, Marius Mihalache și doi dintre ambasadorii turismului românesc, Nicolae Voiculeț și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Artiștii au interpretat melodii din repertoriul propriu, iar la final și-au unit instrumentele și, într-un exercițiu de colaborare de excepție – viori și voci, violoncel, chitară bas și clape, chitară electrică și nai, țambal și baterie – au construit un moment de mare intensitate și virtuozitate, o interpretare originală și universală a Ciocârliei, tema muzicală care a reprezentat cu succes România de-a lungul timpului și continuă să emoționeze autoriul din orice colț al lumii.

Spectacolul a fost întregit la nivel vizual de dansul Călușului minunat executat de călușarii din Cezieni, Olt și de prezentarea de moda inedită a colecției Zestrea by Liliana Ţuroiu. Cele două colecții au fost special create pentru acest eveniment și sunt inspirate din opera sculptorului Constantin Brâncusi si după designul costumului tradițional românesc. Coafurile supradimensionate realizate de echipa Fason by Cristina Grama au uimit prin originalitate si tehnica executiei. Seara s-a încheiat cu o degustare de vinuri de pe podgorii renumite românești, oficiată de somelierul Florin Voica, Președintele Asociației Somelierilor din România.

Interpretarea artiștilor români a fost primită cu multă bucurie, răsplătită cu aplauze îndelungate și apreciată de o sală plină de spectatori care au participat la momentele-cheie ale spectacolului ridicați în picioare.

Tema Ciocârliei a fost reluată a doua zi la deschiderea oficială a CTM Stuttgart, alături de prezentarea de modă Zestrea și de defilarea Călușarilor din Cezieni, în fața a 1200 de oameni, reprezentanți ai tuturor țărilor expozante, jurnaliști si oficiali germani. Programul României a fost deschis de discursul președintelui Autorității Naționale pentru Turism, doamna Simona Allice Man și susținut magistral de un performance Ovidiu Lipan Țăndărică la toaca mânăstirească din lemn de paltin, inserat în programul-concept Ciocârlia.

O adevărată sculptură muzicală, toaca lui Ovidiu Lipan Țăndărică a fost realizată de cuplul de artiști Victoria și Marian Zidaru, în anul 2011 în contextul unui proiect internațional, și reprezintă un cub din bârne pe suprafețele căruia s-au instalat elemente din lemn de paltin ancorate de bârne cu funii de cânepă. Instalarea necesită nu mai puțin de șapte ore, iar construcția a tronat solitară pe o scenă mică, aparte de scena pe care s-a desfășurat spectacolul, spre intrigarea publicului, amplificând elementul-surpriză când Ovidiu Lipan Țăndărică a traversat sala, a urcat voinicește pe scenă, s-a strecurat în interiorul cubului și a eliberat spre public sunetul și armonia încătușate în lemn.

Conceptul acestui proiect este acela ca instrumentul conține artistul la propriu și împreună creează un organism muzical. Cele patru laturi vizual-sonore reprezintă cele patru direcții cardinale pe care se propagă mesajul muzical, specific românesc, ancorat în tradiția milenară și receptat de omul contemporan prin talentul artistului performer.

Considerat, de către organizatori, a fi unul dintre elementele-cheie ale spectacolului, perfomance-ul lui Ovidiu Lipan Țăndărică a avut foarte mare priză la public și a impresionat puternic audiența. Artistul a părăsit toaca, a urcat din nou la baterie și a încheiat spectacolul în aplauze îndelungate, copleșitoare.

La finalul ceremoniei, mulți dintre spectatori s-au regăsit în standul României curioși și bucuroși să cunoască echipa României, artiștii, modalitățile de prezentare și oferta de la stand, oportunitățile de turism ale țării noastre. Tot la stand, aflat în hala centrală a târgului, s-a organizat în 17 ianuarie o seară specific românească, unde s-au servit mâncăruri tradiționale, stropite cu vin bun și condimentate cu muzica la rece a țambalului mânuit dumnezeiește de Marius Mihalache.

În dimineața zilei de duminică, 18 ianuarie, muzica românească optimistă și efervescentă s-a transfigurat în solemnitatea din Berger Kirche, unde, înaintea oficierii serviciului religios, au picurat în urechile auditoriului acordurile de vioară, nai și țambal. Artiștii Alexandru Tomescu, Nicolae Voiculeț, ambasadori ai turismului românesc, și Marius Mihalache au creat un moment emoționant prin context și profund prin tonalitate, ca o poartă spre bogăția culturală a plaiurilor natale.

Revolver mulțumește tuturor artiștilor care au reprezentat România la CTM Stuttgart, care s-au implicat cu adevărat în proiect, care și-au adus aportul cu mult profesionalism și, mai ales, cu răbdare.

Echipa de proiect înseamnă: Izabela Rudolf, manager proiect; Valentino Rudolf, creație și regie artistică; Dana Săvuică, coordonator.

Număr de vizualizări :1642


One Comment to “Artiștii români fac senzație la Târgul Internațional de Turism de la Stuttgart”

  1. cristi spune:

    Nu pot sa cred! Nicolae Voiculet e ambasadorul Romaniei si Marius MIhalache care se urca pe scenele din lume de ani de zile si pomeneste cu mandrie de Romania,nu e ???
    pe ce criterii faceti aceste selectii domnilor? ca valuare artistica,singurul de nivelul lui Marius Mihalache e Alexandru Tomescu.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro